El Govern treu a licitació el manteniment de la xarxa de càrrega de vehicles elèctrics
Aquesta iniciativa cerca garantir el bon estat d'aquests punts, que fins ara havien mostrat diverses mancances
PalmaL'Institut Balear de l'Energia (IBE) ha tret a licitació el servei de supervisió i manteniment de la xarxa pública de càrrega de vehicles elèctrics. D'aquesta manera, el Govern té la intenció de garantir el bon estat d'aquests punts, que fins ara depenien de les competències municipals i que, com ja va lamentar fa unes setmanes el conseller de Transició Energètica, Sectors Productius i Memòria Democràtica, Juan Pedro Yllanes, presenten algunes mancances.
A més, també es farà una modernització d'aquest servei, mitjançant la creació d'una aplicació mòbil que faciliti l'accés als punts de càrrega. Aquesta mesura també es licitarà, a través d'un contracte que haurà d'incloure, a més del desenvolupament de la mateixa aplicació, el sistema de comunicacions amb els punts, servidors per a l'allotjament de dades i un servei d'atenció telefònica que funcioni 24 hores al dia, durant cada dia de l'any.
Atenció en català, castellà i anglès
Segons ha explicat Yllanes durant una roda de premsa, l'atenció que oferirà aquest servei telefònic serà en català i castellà durant tot l'any, i en anglès entre abril i octubre, per donar servei als turistes que decideixin llogar un vehicle elèctric.
Per altra banda, el contracte obre la possibilitat als ajuntaments de cedir el manteniment dels punts de càrrega a l'IBE, que el posarà en mans d'una empresa especialitzada per un preu base de licitació de 320.000 euros durant dos anys, prorrogable fins a quatre anys.
El document serà únic per a tot el territori balear, però es dividirà en tres zones d'actuació: Mallorca, Menorca i les Pitiüses. Segons ha indicat el Govern, l'arxipèlag té actualment uns 880 punts d'accés públic, 628 dels quals estan integrats a la xarxa del Mobilitat Elèctrica a les Illes Balears (MELIB). D'aquests punts, 485 es troben a Mallorca, 59 a Menorca, 70 a Eivissa i 14 a Formentera.
"Un dels objectius del Govern és promoure una mobilitat lliure d'emissions per tal de descarbonitzar el nostre model i aconseguir els objectius previstos a la Llei de canvi climàtic i transició energètica", ha recordat Yllanes. En aquest sentit, ha assenyalat que, tot i que la primera finalitat és fomentar el transport públic i col·lectiu, són conscients que la mobilitat privada "continuarà sent part important dels desplaçaments i un gran focus de contaminació".
Un creixement "ràpid"
El conseller també ha subratllat que s'ha registrat un creixement "ràpid" tant dels punts de recàrrega com dels vehicles elèctrics. "Al llarg dels darrers dos anys cada vegada hem tingut més usuaris que volen utilitzar aquest servei i tenim la previsió d'un gran augment de la demanda, fet que és un èxit, ja que la mobilitat elèctrica cada vegada és més habitual", ha valorat.
Per la seva banda, el director general d'Energia i Canvi Climàtic, Pep Malagrava, ha destacat que les Illes són la tercera comunitat autònoma amb major "penetració" de vehicles elèctrics. "Aquest any arribarem als 1.000 que la Llei establia per al 2025", ha assegurat.
Finalment, el director general de l'IBE, Ferran Rosa, ha recordat que els pàrquings de les Balears hauran de tenir una de cada 40 places amb punts de càrrega el 2025.