Llengua
Societat01/02/2023

Metges i infermers de 15 categories "deficitàries" no hauran de certificar coneixements de català a les Illes

El Govern diu que igualment estaran "obligats a conèixer les dues llengües oficials" i, per assegurar-ho, rebran un "acompanyament lingüístic"

PalmaEl Govern finalment exigirà el requisit de català a 34 de les 50 categories de metges i infermers incloses en la convocatòria d'estabilització. En les altres 15 categories, considerades "deficitàries", no es demanarà el requisit del coneixement del català, però el personal que hi accedeixi "estarà obligat a conèixer les dues llengües oficials", assegura l'Executiu. Per garantir-ho, es farà un "acompanyament lingüístic" i l'IB-Salut condicionarà alguns mecanismes interns com ara obligar els professionals a presentar els coneixements lingüístics en cas que vulguin accedir a mobilitat laboral.

El Servei de Salut ha revisat la documentació presentada pels 6.000 sol·licitants als 2.300 llocs de feina de la convocatòria d'estabilització i ha comprovat que en només 15 de les 49 de categories que fins ara consideraven deficitàries (perquè les borses estaven buides) falten professionals amb el nivell exigit de català per cobrir totes les places. En la resta de categories, hi ha el nombre d'aspirants amb requisit de català acreditat suficients i, per tant, deixen de ser considerades deficitàries. Així i tot, a aquests se'ls dona dos anys de marge per presentar l'acreditació.

Cargando
No hay anuncios

La presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, va arribar ahir vespre a un acord amb els socis del Pacte després d'una setmana d'alta tensió política i amb l'amenaça de demandes judicials per part de l'OCB i STEI que podien paralitzar tot el procès d'estabilització del personal públic sanitari.

Cargando
No hay anuncios

Amb la rectificació, el PSIB accedeix a les exigències dels seus socis —especialment MÉS per Mallorca, que va amenaçar amb possibles dimissions— i d'entitats i col·legis professionals. A les pressions de l'Obra Cultural i l'STEI, el Govern havia de defensar l'exempció del català al ple del Consell Social de la Llengua Catalana, convocat per la presidenta Armengol per via d'urgència per aquest dimecres horabaixa, després que un grup de l'organisme exigís la retirada de l'exempció.

També la Universitat de les Illes Balears (UIB) es va sumar la setmana passada a les crítiques públiques al Govern, acusant-lo de "violentar la llei" per vulnerar l'article 4.3 de l'Estatut, que marca el garantiment que els ciutadans tenen dret a expressar-se en qualsevol de les dues llengües cooficials. A més, diferents societats professionals han defensat que no és el requisit de català el motiu de la manca de sanitaris, i que la gran majoria vol aprendre'l.