El Govern modificarà els pressupostos per aplicar la llibertat d'elecció de llengua quan en sàpiga el cost
Vox introduïrà una esmena per dotar la mesura. En cas que el PP no l'accepti, tombarà els comptes
PalmaEl conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, no ha esclarit quin serà l'import que es destinarà a aplicar l'elecció de llengua el pròxim curs. Vera ha comparegut davant del Parlament aquest dimecres per explicar els pressupostos de la seva àrea i no ha fet referència a aquesta mesura fins a la seva darrera intervenció, quan ha anunciat que el Govern "farà les modificacions de crèdit pressupostari necessàries per introduir les partides per aplicar l'elecció de llengua" tan aviat com se'n conegui el cost. Ara bé, Vox prepara una esmena als pressupostos per quantificar-ne la implantació i avisa que no aprovarà els comptes del Govern si el PP no l'accepta.
"La Conselleria està fent feina i quan tinguem el bessó triat, sabrem quins recursos necessitam i us ho farem saber. Amb llum i taquígraf", ha dit Vera a l'oposició. La qüestió lingüística l'ha introduïda la diputada de Vox, Manuela Cañadas, que ha elogiat l'acord amb el PP per implantar la segregació lingüística. "Posem fi a les imposicions i donam pas a la llibertat, per permetre que la llengua vehicular sigui l'espanyol. Els pressupostos inclouen una dotació important per incorporar professors i acabar amb la imposició lingüística", ha dit la diputada d'extrema dreta.
La Conselleria d'Educació disposarà d'un pressupost de 1.353,8 milions d'euros en 2024, 94,4 més que en el període precedent. Vera ha defensat que aquestes xifres "són els fonaments per millorar i actualitzar el sistema educatiu, per fer-lo més just i equitatiu, incorporar les mesures que són fruit de les demandes socials i arribar a l'educació de l'excel·lència".
154 milions del Pla d'infraestructures 2023-2027
Un dels temes en què més incís ha fet el nou equip d'Educació és en la necessitat de construir noves infraestructures i en acusar el Pacte de ser negligent en aquest sentit. Precisament, la Conselleria destinarà 47,7 milions a aquesta matèria l'any que ve, que formen part de la previsió de 154 milions d'euros del Pla d'infraestructures 2023-2027. Cal tenir present, però, que en els mesos i anys vinents s'inauguraran centres educatius que ja va deixar previstos i iniciats el Govern d'Armengol. La proposta pressupostària incorpora 13 centres nous i 35 ampliacions. Per fer-ho possible, Educació ha incorporat 9 tècnics a l'Ibisec (Institut Balear d'Infraestructures Educatives), amb l'objectiu d'accelerar els procediments. Vera, però, ha avisat de les dificultats amb què es troba Educació per incorporar perfils necessaris a l'Institut, com és el d'enginyers. Per intentar descongestionar l'Ibisec, Vera ha proposat també dissenyar un pla de manteniment, especialment enfocat als instituts, que gestiona directament Educació. En el cas dels CEIP, el manteniment dels quals és competència municipal, el conseller ha parlat de dotar els consistoris de recursos per resoldre problemes menors, "com per exemple canviar persianes". "Perquè molts ens diuen que si els donam doblers, tenen mans per fer-ho", ha dit el conseller.
En relació amb les infraestructures, la diputada socialista Amanda Fernández (qui va ser directora general amb l'exconseller Martí March) ha estat contundent amb Vera, que d'ençà que va arribar a Educació ha criticat la feina del Pacte en aquesta matèria. "A Eivissa l'han trobada fatal, diuen, però el que hi destinaran no arriba a 1 milió d'euros. Deixi de fer teatre i de dir que queda molt per fer. És així, però hem de fer feina entre tots", li ha dit.
Oposicions, sí, nova estabilització, no
La direcció general amb més pes és, com cada any, la de Personal Docent, que destinarà 713 milions d'euros, 27 més que l'any passat, als professionals de la pública. Aquests recursos s'empraran per dotar, per exemple, mesures com la posada en marxa de la carrera professional, l'assoliment de les 18 hores lectives per als docents de Secundària i de 23 per als de Primària i la reducció horària dels mestres majors de 55 anys. Totes elles incloses en l'Acord Marc segellat per Martí March amb els sindicats. Pel que fa als efectius de l'ensenyament públic, Vera ha deixat clara una idea: "Es faran oposicions, però no més processos d'estabilització d'interins, perquè ja estam per davall del llindar de temporalitat que fixa la normativa". "S'incrementaran les plantilles per abaixar les ràtios, especialment a Primària", ha exposat. Als professionals de la concertada s'hi destinaran 202 milions, amb un increment de 3,4 milions. En total, es dotarà les millores sociolaborals dels docents de la pública i la concertada amb 30,5 milions més.
Un altre punt que Vera ha destacat ha estat l'ampliació del transport escolar per als estudiants de Batxillerat. S'hi dedicaran 16,3 milions, quatre més que l'any 2023. En el cas dels estudiants d'FP, "només es podrà garantir el seu accés al transport si sobren places", ha explicat. A més a més, el conseller també ha anunciat que es crearan places de docents de difícil cobertura a Eivissa i Formentera, on enguany hi ha hagut problemes per cobrir vacants, a causa de la negativa dels professionals d'altres territoris a anar allà per la manca d'habitatge. Per fer-les atractives, aniran lligades a un complement salarial.