El Govern va fer moure més de 15.000 vaixells fondejats damunt posidònia el 2022

Un total de 18 embarcacions vigilaran enguany a partir del 15 de maig aquesta activitat a totes les Balears

Imatge d'arxiu d'un fondeig damunt posidònia a Menorca.
09/05/2023
2 min

PalmaEl servei de vigilància per a la conservació de la posidònia del Govern va trobar i va fer moure més de 15.000 embarcacions que estaven fondejades damunt posidònia durant l'estiu del 2022. Aquest diari ha demanat a la Conselleria quantes d'aquestes embarcacions varen ser finalment sancionades, però han explicat que no tenen aquesta informació.

En general, es va comprovar el fondeig de 142.168 embarcacions a tot l’arxipèlag, de les quals se'n van haver de moure 15.367, un 10.8% del total. A més, 17.544 embarcacions van demanar assessorament abans de tirar l'àncora. Són les xifres que ha donat el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, a la reunió per coordinar el Servei d’informació i vigilància per a la conservació de la posidònia que començarà el 15 de maig.

Mir ha explicat que, enguany, es manté l’operatiu de l’any passat, format per 18 embarcacions distribuïdes de la manera següent: 6 a Mallorca, 5 a Formentera, 4 a Eivissa i 3 a Menorca. A més, el Consell insular de Menorca sufragarà, per segon any consecutiu, el cost d’una quarta embarcació els mesos de juliol i agost que s’integrarà en el dispositiu coordinat per l’Ibanat.

Així, dia 15 de maig començaran a fer feina 5 embarcacions (2 a Formentera, 1 a Eivissa, 1 a Mallorca i 1 a Menorca). L’operatiu s’activarà de manera integral dia primer de juny i, finalment, entre el primer i el 10 d’octubre, es mantindrà una embarcació per illa. "Altres comunitats com el País Valencià o territoris insulars com Còrsega han mostrat recentment la intenció d’adoptar el nostre model de protecció de la posidònia", ha assenyalat Mir. A més, ha celebrat que "finalment, després de reclamar-ho durant anys, l’Estat està elaborant un decret de fanerògames que confiam que tingui en compte l’experiència adquirida a les Illes Balears els darrers anys".

Posteriorment, s’ha fet el Comitè Posidònia, on s’ha donat compte de l’aportació de 310.000 € de Ports IB al Fons Posidònia. El Comitè ha decidit destinar part d’aquests doblers a ampliar i finançar la Xarxa de monitoratge de la posidònia els propers anys.

La trobada, convocada pel Servei de Protecció d’Espècies de la Conselleria i l’IBANAT, ha comptat amb representants dels consells insulars, agents de Medi Ambient, la Guàrdia Civil, Ports IB, Autoritat Portuària de les Illes Balears, la Direcció General de Pesca i Medi Marí, Capitania Marítima, Salvament Marítim, Demarcació de costes, la Direcció General d’Emergències i l’112.

stats