Societat 20/06/2022

El Govern no exigirà el català als treballadors que obtinguin plaça fixa fins passats dos anys

L'OCB ha titllat el fet de "despropòsit" i ha demanat una "rectificació immediata" a l'Executiu

2 min
Gent treballant en els jutjats de Palma.

PalmaEl Decret llei aprovat el 13 de juny per reduir la temporalitat en l'ocupació pública a les Balears i complir així amb el màxim del 8% de treballadors temporals conté algunes excepcions pel que fa al requisit del coneixement de la llengua catalana. En concret, la norma dona un marge de dos anys per acreditar el nivell corresponent de català als treballadors públics que aspiren a tenir una plaça fixa mitjançant el procés d'estabilització.

El text detalla que les convocatòries per estabilitzar el personal públic han de, "excepcionalment", preveure "l'exempció del requisit d'acreditació del coneixement de la llengua catalana" a aquelles persones que estiguin en actiu en el moment que s'acabi la presentació de sol·licituds i "no puguin acreditar el requisit exigit a l'ingrés".

D'aquesta manera, si finalment assoleixen la condició de funcionari de carrera o personal laboral fix, "estaran obligades, en un termini de dos anys" a partir de la presa de possessió o signatura del contracte, a acreditar el coneixement del català exigit. Si en aquest termini no ho fan, "seran destituïdes del lloc de treball per manca d'adequació a les seves funcions".

L'Obra Cultural Balear ha criticat aquest fet i ha exigit una "rectificació immediata" a l'Executiu illenc d'aquest "despropòsit" perquè el català "es mantingui com a requisit". Segons l'entitat, aquesta normativa "suposa una modificació per la porta del darrere" de la Llei de funció pública i "dificulta l'exercici del dret d'opció lingüística" als ciutadans de les Balears per comunicar-se amb les administracions.

Fonts de la Conselleria de Presidència expliquen que aquesta decisió es pren d'acord "amb els terminis per estabilitzar el personal, que venen marcats per la Llei d'Interins estatal, 2020/2021". El portaveu del Govern, Iago Negueruela, també s'ha referit a la qüestió en roda de premsa, però s'ha limitat a afirmar que es tracta d'un decret pactat amb els sindicats en el marc de la Mesa General de Negociació de les Administracions Públiques.

stats