El Govern no penalitzarà els ajuntaments que no facin recollida selectiva de residus orgànics
L'Executiu i l'Estat arriben a un acord per evitar un recurs d'inconstitucionalitat sobre els pressupostos autonòmics
PalmaEl Govern no penalitzarà els municipis que no facin una recollida separada dels residus orgànics després de l'acord de l'Executiu amb l'Estat, per evitar que dugués els pressupostos autonòmics de 2023 davant del Tribunal Constitucional. Segons ha informat el Ministeri de Política Territorial mitjançant un comunicat, gràcies a l'acord que s'ha assolit a la comissió bilateral entre l'Estat i la Comunitat Autònoma, es derogarà l'apartat 24 de la disposició final de la Llei autonòmica de pressupostos. Es tracta justament de l'apartat que fa referència al cànon de residus, que penalitzava els consistoris que no fan recollida selectiva de les restes orgàniques de manera progressiva, amb increments anuals.
Aquest gravamen havia d'augmentar un 1% el 2023, un 15% el 2024 i un 30% a partir del 2025 en el cas dels municipis que no facin recollida separada de la matèria orgànica. El Govern considerava qie l'incompliment dels requisits de la recollida selectiva incrementava la fracció de rebuig en lloc de minvar-ne la quantitat.
Qui contamina, paga
El Govern va començar a aplicar el cànon sobre l'abocament i la incineració de residus l'1 de juliol de 2022, sota la filosofia de "qui contamina, paga", segons va explicar el llavors portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, ja que gravava l'abocament i la incineració amb l'objectiu de bonificar les bones pràctiques. El cànon, que es va dissenyar en concordança amb les directrius de la Unió Europea en matèria de fiscalitat verda, es va dividir en quatre trams, dos per a la incineració i dos per a l'abocament. A causa de la pandèmia, l'Executiu va començar a aplicar la tarifa de manera progressiva i, en el primer any de funcionament, es va mantenir entre l'euro i els quatre euros per tona.