Salut
Societat24/05/2021

El Govern nomena els membres de la comissió que resoldrà les sol·licituds d'eutanàsia

El conformen nou membres: cinc d'ells són sanitaris i quatre són juristes

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaEl Consell de Govern ha acordat aquest dilluns nomenar els membres de la Comissió de Garantia i Avaluació, que té com a funció principal resoldre totes les sol·licituds per accedir a l'eutanàsia a les Illes Balears. És un pas més cap endavant per poder oferir aquesta prestació a partir del 25 de juny, tal com estableix la Llei orgànica 3/2021, de 24 de març.

D'acord amb el decret de creació de la comissió –aprovat el 3 de maig– la comissió ha d'estar formada per nou membres "de competència reconeguda". Cinc han de ser sanitaris (quatre dels quals han de ser professionals de medicina i un ha de ser professional d'infermeria), que estiguin o hagin estat almenys cinc anys en el Servei de Salut. Els altres quatre han de ser juristes amb més de cinc anys d'experiència en el seu àmbit professional.

Cargando
No hay anuncios

Els membres titulars seran Joan Santamaría, coordinador de la unitat de cures intensives de l'Hospital General; Ana Maria Espino, cap del servei de Neurologia de Son Llàtzer; Joan Pou, coordinador del centre de Salut del Camp Redó; Oriol Lafau, coordinador autonòmic de Salut Mental; Laura Monserrat, advocada experta en bioètica; Juan Marqués Pascual, advocat i tècnic del Servei de Coordinació i Producció Normativa del Servei de Salut; Josep Aguiló, catedràtic de Filosofia del Dret; Maria del Carmen Tomás-Valiente, advocada i professora de Dret Penal a la Universitat de les Illes Balears (UIB) i Yolanda Muñoz, infermera i professora de la UIB.

Cargando
No hay anuncios

A més, el decret preveu nomenar tres suplents, un per cada grup de professionals que integren la Comissió, a proposta de la Conselleria de Salut i per un període d'un any prorrogable fins a un any més, i poden ser elegits novament per a mandats posteriors. En aquest cas, els membres suplents són el cap del Servei de Prestacions Sanitàries i Cartera de Serveis, Nofre Sans; l'infermer i professor de la UIB, José Manuel García i l'advocada del departament jurídic del Servei de Salut, Maria Antònia Mas.

A més de resoldre les sol·licituds d'aquesta prestació, les altres funcions són "verificar en el termini màxim de dos mesos" si la prestació d'ajuda per morir s'ha fet d'acord amb els procediments que preveu la Llei; resoldre les reclamacions que formulin les persones a qui el metge responsable hagi denegat la seva sol·licitud de prestació i dirimir els conflictes que hi pugui haver; detectar els possibles problemes amb les obligacions que estableix la Llei i proposar, si és necessari, millores concretes per incorporar dins els manuals de bones pràctiques i, finalment, resoldre dubtes o qüestions que puguin sorgir durant l'aplicació de la normativa.