El Govern ocuparà de manera urgent 26 habitatges expropiats a grans tenidors
L'Ibavi comprarà uns altres set pisos, que se sumaran als tres que ja en té
PalmaEl Govern ocuparà de manera urgent 26 habitatges expropiats a grans tenidors, segons ha anunciat aquest dilluns el portaveu de l'Executiu, Iago Negueruela, després de la reunió de Consell de Govern. D'aquesta manera, en un mes se citarà als bancs i fons d'inversió implicats per formalitzar la cessió obligatòria temporal. Cal recordar que, segons marca la Llei d'habitatge, els grans tenidors han de cedir a l'Executiu els habitatges que faci més de dos anys que estan buits i que no estigui previst que surtin al mercat per a compra o lloguer. Aquesta expropiació té una durada de set anys, durant els quals els bancs o fons d'inversió que siguin propietaris dels pisos expropiats rebran una compensació econòmica, que s'abonarà en un sol pagament. La mitjana d'indemnització que es pagarà als grans tenidors serà de 391 euros mensuals, uns 32.844 euros pels set anys.
Inicialment, el Govern tenia previst expropiar 56 habitatges, però aquesta xifra es va reduir a 36 després que els bancs i fons d'inversió presentassin al·legacions. D'aquests habitatges, hi ha 3 pisos que l'Ibavi ja ha comprat. De fet, l'Institut Balear de l'Habitatge té previst comprar-ne uns altres set, així que l'expropiació es durà a terme a 26 habitatges. L'Executiu ha justificat la urgència de fer ús d'aquests pisos "per disposar com més aviat millor dels immobles per atendre situacions de necessitats residencials urgents". Segons s'assenyala a un comunicat del Govern, "la incidència de la pandèmia s'ha traduït en un creixement de les dificultats econòmiques i socials preexistents". I, a més problemes econòmics, més complicat és accedir a una casa. D'altra banda, al comunicat també es reconeix que ni la construcció d'habitatge social nou ni l'increment de les ajudes al lloguer són suficients "per abordar situacions de vulnerabilitat sobrevingudes".
Els 26 habitatges que s'expropiaran són a Mallorca (16), Eivissa (6) i Menorca (4). Dels set que es compraran, quatre són a Menorca i tres a Mallorca. El Govern ha subratllat que l'objectiu prioritari és que "els habitatges no estiguin tancats" i ha recordat que "els grans tenidors tenen la possibilitat de vendre o llogar aquests habitatges abans que se'n faci efectiva l'ocupació". "De les al·legacions que s'han estimat, bona part han estat perquè els habitatges s'havien transmès després de les visites dels inspectors", afegeix el comunicat.
Així mateix, els bancs i fons d'inversió encara poden recórrer al Consell de Govern contra la decisió d'expropiar aquests pisos en el termini d'un mes, i al Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) en el termini de dos mesos. Per ara, el TSJIB ha rebutjat paralitzar el procediment d'expropiació que han demanat els grans tenidors i ha resolt que ha de continuar.