El Govern presenta el pla de gestió per protegir l'illa de l'Aire de Menorca

Es regularan les excursions a un màxim de grups de deu persones i s'activaran protocols de protecció

El conseller Miquel Mir amb la presidenta Susana Mora.
Iván Martín
20/05/2022
2 min

MAÓEl conseller de Medi Ambient del Govern balear, Miquel Mir, ha destacat la riquesa de la flora i la fauna de l'illa de l'Aire, en el marc de la presentació del pla de gestió Natura 2000: "Incrementam les figures de protecció en aquesta zona emblemàtica, un espai d'aturada de moltes aus en el seu procés de migració per reagrupar-se o descansar". Segons el conseller, s'han comptabilitzat fins a 45 espècies que empren l'illot per reunificar-se, mentre que unes 15 són espècies autòctones d'interès comunitari.

Mir ha destacat, a més, que a l'illa s'hi han identificat 13 espècies d'invertebrats endèmics i que hi habita en densitats molt elevades, gairebé úniques en l'àmbit mundial, la subespècie lilfordi de la sargantana balear, la primera descrita d'aquesta espècie. Pel que fa a l'espai marí que envolta l'illa de l'Aire, la qualitat i importància d'aquesta zona es basa en la presència d'hàbitats com les praderies de posidònia i els esculls i les coves marines submergides. En total, s'han detectat 12 Hàbitats d'Interès Comunitari (HIC) en l'àmbit del pla de gestió.

El titular balear de Medi Ambient considera que el pla és garantir la protecció de l'illa i de l'entorn d'aquesta, però també compatibilitzar els usos públics. D'aquesta manera, es controlaran les excursions o desembarcaments de persones a la part terrestre, es delimitarà un camí perquè aquestes no es desviïn, i es regularan els punts de submarinisme amb un màxim de tres boies per poder dur a terme l'activitat.

Els grups que accediran a l'illa de l'Aire seran de deu persones i es farà un protocol de bioseguretat per evitar l'arribada de rosegadors, ofidis i altres vertebrats al·lòctons amb potencial invasor i depredador. Per altra banda, el futur camp de fondeig a instal·lar, i que gestionarà Ports IB, tindrà un màxim de 25 punts de fondeig dels quals la meitat estaran destinats a embarcacions d'eslora reduïda.

Finalment, i tenint en compte la problemàtica global de captures accidentals associada als ocells marins, espècies altament amenaçades entre les quals es troba el virot petit, l'au marina més amenaçada d'Europa, es requereix la necessitat d'aplicar mesures de mitigació que evitin les captures accidentals d'ocells marins en els arts de pesca, especialment per a la modalitat de palangre. Per això s'estableix un període de dos anys perquè les embarcacions de pesca de l'art menor de palangre implementin alguna de les mesures de mitigació existents durant els mesos de febrer a juliol. Entre aquestes mesures es troba la calada nocturna, el canvi d'esquer (emprant esquers que agradin menys als ocells, com ara cefalòpodes o crustacis), incrementar el pes en les línies de calada (perquè l'art se submergeixi abans), la utilització de línies espantaocells o una combinació d'aquestes, així com unes altres que aconsegueixin evitar les captures accidentals. Passats dos anys des de l'aprovació d'aquest pla de gestió, l'aplicació d'aquesta mesura serà obligatòria per a la pesca de palangre durant els mesos de febrer a juliol.

stats