El Govern presenta la primera eina de l'Estat per detectar i prevenir l'explotació sexual infantil
És un instrument dirigit a professionals que treballen amb menors que es pot emprar amb nins i adolescents a partir d'11 anys
PalmaEl Govern balear ha presentat aquest dimecres la primera eina que es dissenya a tot l'Estat per detectar i prevenir l'explotació sexual infantil: l''EDR-ESIA'. Es tracta d'un instrument dirigit a professionals que treballen amb menors i que es pot aplicar a nins i adolescents a partir d'11 anys. En concret, recull i unifica els principals indicadors de risc o factors de vulnerabilitat relacionats amb l'explotació. El treball és liderat per la investigadora Maria García Fornieles de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i coordinat per l'Institut Balear de la Dona. A més, hi ha participat també la Universitat del País Basc, la Universitat d'Oviedo i la Universitat de Barcelona.
Una vegada dissenyada l'eina entrarà en un procés de validació que provi la seva eficiència. "La posarem en funcionament per assajar-la, provar-la en diferents àmbits i el que esperam és que, després de tot aquest procés, es pugui utilitzar en tots els àmbits que treballen amb la infància i que la Unió Europea la pugui donar per bona", ha detallat la consellera de Presidència i Igualtat, Mercedes Garrido. A més, ha subratllat que no només s'enfoca en els infants, "sinó també en els homes que, amb portals com Sugar Daddy, fan l'assetjament".
Per la seva banda, la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, ha explicat que la intervenció que es planteja és sobretot a partir de preguntes concretes i observació. "Amb aquesta eina, els professionals podran fer les preguntes adequades per veure si un adolescent està en risc o és víctima i també sabran com observar allò idoni per poder-ho detectar", ha precisat. Si finalment li donen llum verda, aquest protocol afectarà tots els treballadors relacionats amb l'atenció a la infància i adolescència, en l'àmbit sanitari, educatiu i dels serveis socials.
En la presentació, la responsable tècnica de la UIB, Beatriz Benavente, i la responsable tècnica de l'IB-Dona, Susana Ortega, han donat més detalls sobre el projecte. Han explicat que no es tracta d'una eina per valorar globalment els menors, sinó "un complement a la valoració general a partir del qual s'analitza de forma específica l'explotació sexual". Seria el primer nivell de detecció d'una possible explotació, abans que es notifiqui la sospita i que hi hagi una intervenció especialitzada.
Les expertes han posat èmfasi en el fet que el material no s'ha d'utilitzar per a una entrevista directa amb els menors, perquè així "s'evita una revictimització", han afegit. Pel que fa a la informació que s'ha de recollir per part dels professionals, es pot treure a partir de la història clínica, de l'expedient o de les visites que es vagi fent als infants. A més, recomanen que es faci formació específica als professionals que han d'emprar l'eina i han elaborat diversos exemples perquè serveixin de guia.
El procediment
El primer que es demana és identificar el menor amb dades personals bàsiques, com ara la residència, el nivell d'estudis, si hi ha expedient de Serveis Socials, etc. Després el professional ha d'extreure informació sobre els indicadors diana relacionats amb l'explotació. Alguns d'aquests són, per exemple, haver rebut béns a canvi de sexe, haver captat menors per explotació sexual, tenir doblers, joies o altres objectes de valor de manera injustificada, tenir lesions físiques d'origen desconegut, entre d'altres. Depenent del grau de gravetat, a cada indicador s'indica si la situació és "lleu", "moderada" o "greu".
Altres indicadors que es tenen en compte són els de "risc". Són aquelles circumstàncies o característiques de l'infant que incrementen la possibilitat de ser explotats sexualment. En aquest sentit, s'haurà d'observar si oculta informació, explica històries inconsistents, es fuga de la llar, no va a escola, està implicat en bandes disfuncionals, és addicte al joc online o presencial, entre d'altres. Per acabar, s'analitzen les vulnerabilitats, que podrien ser circumstàncies com ara tenir alguna discapacitat, formar part de famílies migrants, estar desatès, amb habitatges no adequats, patir violència intrafamiliar, haver patit bullying, entre altres situacions vitals.