El Govern preveu mantenir les mesures covid-19 actuals per al segon trimestre

Educació té la intenció de reprendre les classes amb presencialitat plena i descarta, per ara, llevar la mascareta al pati

Infants amb una mestra en un centre educatiu.
01/01/2022
4 min

PalmaEl segon trimestre escolar començarà sense grans canvis pel que fa als protocols de contenció del covid-19 ja que el Govern balear preveu mantenir, per ara, les mateixes mesures. La Conselleria d’Educació es va comprometre a revisar les restriccions en acabar l’any per veure si se’n podien relaxar algunes, però l’impacte de la sisena onada de contagis ho ha aturat tot. “Les darreres setmanes del curs hi ha hagut un increment molt significatiu de contagis, sobretot a Infantil i Primària, i no ens plantejam flexibilitzar mesures”, assegura el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante. Amb tot, aclareix que “se seguirà l’estratègia que s’acordi a escala estatal”. De fet, està previst que els ministeris de Sanitat i Educació es reunieixin dimarts 4 de gener per analitzar la tornada a les aules després de les festes de Nadal.

 Segons les dades més actualitzades del Govern balear, que corresponen a la setmana de l’11 al 17 de desembre, als centres de les Balears hi havia 676 alumnes i 44 professors positius, rècord de tota la pandèmia. A més, 2.423 alumnes de 124 grups escolars estaven en quarantena. Del total de confinats, el 91 % correspon als nivells d’Infantil i Primària, en els quals la majoria de l’alumnat no està vacunat. 

Un dels grans reclams durant els primers mesos del curs, tant d’una part de les famílies com dels pediatres, va ser llevar la mascareta als exteriors de les escoles. El conseller d’Educació, Martí March, va dir que es valoraria per al segon trimestre, en funció de l’evolució del virus i la situació epidemiològica en què es trobassin les Balears. “Vàrem dir que esperaríem perquè ja ens pensàvem que podria passar això que ha passat”, exposa Morante. I assegura que “no ens plantejam la mesura de moment”. “Si la situació estigués controlada com fa dos mesos, amb pocs contagis diaris, es podria pensar, però ara no és el moment”, remarca. L’únic canvi que preveuen és apujar el nivell màxim de CO2 permès a les aules que disposin de filtres de purificació d’aire HEPA perquè les finestres no hagin d’estar tant de temps obertes en ple hivern.

“Les Conselleries de Salut i Educació, sense cap criteri científic, ens deien que revisarien la mesura pel gener, i les famílies ja ens imaginàvem que la incidència estaria disparada”, es queixen fonts del moviment Mascareta al Pati No, que va aconseguir milers de signatures per exigir al Govern que llevàs la mascareta dels exteriors escolars. L’agrupació lamenta que “al setembre, l’octubre i principi de novembre, amb una incidència baixíssima, es negaren a retirar la mascareta als patis, mentre es retiraven totes les restriccions als adults en l’oci nocturn, bars, restaurants...”. “Hi ha un abús de protocols per a la infància tolerat per una bona part de la societat”, denuncien. Les mateixes fonts asseguren que, quan davalli la incidència i els infants estiguin immunitzats, tornaran a plantejar el seu reclam a l’Executiu. 

El president de la Societat Balear de Pediatria, Juan Carlos de Carlos, sempre ha estat partidari que els nins i nines puguin anar al pati sense mascareta, “però probablement ara no és el millor moment perquè hi ha una gran quantitat de contagis entre els menors de 12 anys, i van pujant”. Així i tot, considera que s’hauria de prendre aquesta decisió “tan bon punt s’estabilitzi la pandèmia” perquè “els infants s’han d’interrelacionar amb més normalitat i no fer-ho té repercussions sobre la seva salut mental”. “En algun moment s’ha de fer el pas”, rebla. 

La Federació d’Associacions de Pares i Mares (FAPA) es va reunir abans d’acabar el trimestre amb la Conselleria d’Educació precisament per abordar les condicions en què es reprendria de nou el curs escolar després de Nadal. Els representants de la federació varen proposar que s’utilitzàs el certificat covid perquè puguin entrar a les escoles tant les famílies com altres persones externes per fer activitats. “Obrir una mica més les escoles”, assenyala la portaveu Cristina Contí. Una altra petició va ser que es deixàs començar a interactuar els grups de convivència a l’etapa de Primària per fer projectes i activitats conjuntes. Per ara, la resposta d’Educació ha estat una negativa a tots els plantejaments, a l’espera de veure com avança la sisena onada.  

La presencialitat, principal prioritat

El portaveu de l’STEI, Cosme Orell, assegura que hi ha molt neguit entre els docents per l’increment dels contagis. Recorda que, en el nivell d’alerta tres, el protocol de Salut i Educació preveu la possibilitat de tornar a la semipresencialitat, “i això és molt preocupant”. En aquest sentit, la consellera de Salut, Patricia Gómez, va assegurar que la presencialitat és prioritària i que, a les escoles, “les cadenes de contagis es tallen”. Així i tot, va dir que totes les mesures “s’han de valorar a cada moment”.

 Orell defensa que, des d’un principi, “no s’hauria d’haver reduït la distància de seguretat ni tornar a les ràtios anteriors a la pandèmia”. Pel que fa al professorat, creu que s’han de revisar aspectes com que es pugui demanar la baixa si el teu fill està contagiat. Ara com ara, la normativa estableix que els contactes estrets vacunats no han de fer quarantena. “Els protocols s’han d’adaptar a la nova situació”, conclou.

stats