El Govern tramita la primera llei educativa balear 20 anys després d'assumir-ne les competències
L'avantprojecte preveu destinar un 5% del PIB a formació i augmentar l'autonomia dels centres
PalmaLa Conselleria d'Educació ha presentat aquest dimecres l'avantprojecte de la primera llei d'educació de les Illes Balears. Entre els possibles objectius, el conseller Martí March preveu arribar al 5% del PIB destinat al sistema educatiu i ampliar l'autonomia dels centres. Aquesta mesura arriba 20 anys després del traspàs de competències en matèria educativa a la Comunitat Autònoma, duit a terme l'any 1998.
March ha assegurat que amb aquesta llei –que parteix del document elaborat per la plataforma Illes per un Pacte– vol arribar a un "màxim de consens social i polític". Així, la passa següent és iniciar la fase de diàleg, començant amb la comunitat educativa. En aquest sentit, el conseller ha afirmat que es reunirà amb la mesa sectorial educativa, amb la concertada, la dels pares, la de directors i la dels docents. En segon lloc, ha afegit, parlarà amb les institucions autonòmiques, com ara els consells insulars, la FELIB o l'Ajuntament de Palma. En tercer i darrer lloc es dirigirà als grups parlamentaris, torn que no arribarà "fins a l'octubre del 2020".
La llei educativa balear, que no es preveu que estigui aprovada abans de l'estiu del 2021, dona resposta a "la necessitat d'estabilitat que té el sistema educatiu", ha assenyalat March. "No volem que sigui de cap partit, ni de cap entitat", ha declarat, per això també s'enviarà el document al Consell Econòmic i Social i al de Formació Professional i a l'Institut Balear de la Dona.
Entre els diferents eixos que preveu abordar aquesta normativa, el conseller ha subratllat la "dimensió pedagògica", "la qualitat educativa" i "la igualtat d'oportunitats". D'altra banda, ha assenyalat que amb la llei "es posen les bases del català com a eix fonamental" i que "s'institucionalitzen els concerts escolars". També ha emfasitzat la major presència que adquiriran les delegacions territorials de les illes de Menorca, Eivissa i Formentera, la potenciació de la Formació Professional i la millora en l'avaluació i la inspecció del sistema educativa.