El Govern publica el pla d'acció per fer front a l'escarabat negre de l'ambrosia

A les Balears se n'ha trobat el primer i únic cas de tot l’Estat

Arbre afectat per l'escarabat negre de l'ambrosia
Ara Balears
20/08/2020
2 min

PalmaEl Servei de Sanitat Forestal ha publicat el pla d'acció per fer front a l'escarabat negre de l'ambrosia, de l'espècie Xylosandrus compactus, que servirà per protegir les espècies forestals de les Balears d'aquest insecte, que es va trobar per primera vegada en un garrover del municipi de Calvià el 2019 i es convertí en el primer cas de Xylosandrus compactus a l’estat espanyol, segons ha informat aquest dijous la Conselleria de Medi Ambient i Territori.

El protocol estableix les línies d'actuació per controlar i prevenir l'afecció. El servei forestal instal·larà trampes en el perímetre on es va trobar el primer escarabat. D'aquesta manera, se'n podrà monitorar i reduir la població mitjançant un control mecànic, així com agafar mostres per estudiar el cicle biològic de l'insecte. A més, es podaran els arbres infectats per sanejar i eliminar les restes afectades.

Les mesures de prevenció se centraran en la divulgació i formació sobre l'escarabat Xylosandrus. Com que no s'han detectat més contagis, Medi Ambient s'ha centrat a difondre la descripció de l'insecte, explicar els símptomes que es poden veure i assessorar, per tal que tothom pugui comunicar noves afeccions. A més, també s'han impartit xerrades i formacions per al personal del Servei de Sanitat Forestal i d'espais naturals protegits i els agents de Medi Ambient.

El pla d'acció té previst un any de durada. L'escarabat negre de l'ambrosia pot afectar més de 200 espècies forestals, agrícoles o ornamentals. L'espècie Xylosandrus compactus pot fer la simbiosi amb fongs sapròfits, dels quals també s'alimenta, i perfora el vegetal per tal que el fong hi entri a dins.

A Itàlia també s'han detectat plantes de la garriga mediterrània infectades. Per això, el Servei de Sanitat Forestal demana col·laboració ciutadana per poder localitzar nous possibles focus. Si algú detecta símptomes pot contactar amb el Punt d'Informació Ambiental a través del telèfon gratuït 900 151 617 o el correu electrònic sanitatforestal@caib.es.

stats