El Govern balear es querellarà contra Naim Darrechi per possible abús sexual
L'Institut de la Dona ha demanat el tancament del seu canal de YouTube i del seu compte de TikTok
PalmaEl Govern de les Illes Balears es querellarà contra l'influencer Naim Darrechi "per abús sexual mitjançant engany a un nombre indeterminat de dones, per incitació a la violència contra les dones i contra la seva llibertat sexual, drets sexuals i reproductius i contra els delictes que puguin sorgir a raó de la instrucció", segons ha informat en un comunicat aquest dimarts. El jove, de 19 anys, va assegurar en una entrevista a YouTube que enganava les dones dient que era estèril per mantenir-hi relacions sexuals sense preservatiu.
A més, l'Institut Balear de la Dona (IBDona) ha denunciat Darrechi al canal prioritari de l'Agència Espanyola de Protecció de Dades per demanar que tanquin el seu canal de YouTube i el seu compte de TikTok, emparats en l'article 52 de la Llei de protecció integral a la infància i l'adolescència. Per part seva, la ministra d'Igualtat del govern espanyol, Irene Montero, va anunciar ahir que posarien "en coneixement de la Fiscalia" les declaracions del tiktoker.
En aquest sentit, la consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha advertit que la pràctica de la qual feia gala Darrechi –anomenada stealthing– "ha posat moltes dones, presumptament de les Illes Balears, en situació de risc pel que fa a malalties de transmissió sexual i amb embarassos no desitjats". Com que l'influencer generalitza amb totes les dones amb les quals ha mantingut relacions sexuals, "el Govern considera que té el deure de protegir-les" tant "dels abusos i agressions sexuals" com de no permetre "actuacions que atemptin contra la salut sexual i reproductiva de les dones", expliquen en un comunicat.
Per tot això, l'Executiu de les Illes considera que les afirmacions que va fer Darrechi poden comportar un delicte d'abús sexual mitjançant engany de l'article 182.2 del Codi Penal i enaltiment i justificació del delicte d'abusos sexuals mitjançant engany de l'article 510.2b del Codi Penal. El jove té més de 26 milions de seguidors de TikTok, entre els quals hi ha moltes "persones adolescents i en procés de formació de consciència", alerta el Govern.
Dos casos d''stealthing' a Espanya
Cal tenir en compte que a Espanya ja hi ha jurisprudència en matèria d'stealthing. El primer cas data del 10 de maig de 2020, en què el Jutjat d'Instrucció número dos de Salamanca va condemnar un home a pagar 2.160 euros de multa per un delicte d'abús sexual. El jutjat va considerar provat que l'home va acordar mantenir relacions sexuals amb la dona i que "després de fer ús d'un primer preservatiu i col·locar-se'n un altre, ell es va llevar el segon sense coneixement ni acord previ per part d'ella i van continuar les relacions sexuals entre ambdós amb penetració".
Si bé aquesta pràctica "no constitueix delicte d'agressió sexual perquè no concorre els requisits de violència o intimidació, s'incardina en el tipus bàsic de l'apartat 1 de l'article 181 del Codi Penal", argumenta el jutjat en la sentència. Aquest apartat estableix que "qui, sense violència o intimidació i sense que mitjanci consentiment, realitzi actes que atemptin contra la llibertat o indemnitat sexual d'una altra persona serà castigat com a responsable d'abús sexual, amb la pena de presó d'un a tres anys o multa de 18 o 24 mesos".
La segona sentència relacionada amb la retirada del preservatiu sense consentiment va arribar el 29 d'octubre de 2020, segons va informar el Diario de Sevilla. L'Audiència de Sevilla va condemnar un home a quatre anys de presó per abús sexual i a sis mesos més per un delicte de lesions, atès que li va contagiar una malaltia sexual per la qual es va haver de sotmetre a un tractament mèdic.