Entitats socials qualifiquen de "suïcidi" i "traïció" el decret del Govern per reactivar les Balears

Diuen que és una "covardia política curtterminista" que rebutja el diàleg social i la possibilitat d'aprofitar la crisi per impulsar un model diferent

Els representants de les entitats signants davant del Consolat de Mar.
Kike Oñate
20/05/2020
3 min

PalmaL'aplicació de les mesures del nou decret llei del Govern que pretén impulsar l'activitat econòmica balear –tocada a fons per la crisi del covid-19– a la llarga suposaran un "suïcidi" i la seva aprovació ha estat una "traïció" perquè l'Executiu ha obviat completament el diàleg social, segons ha criticat la portaveu del GOB, Margalida Ramis. També ha parlat en nom del centenar d'entitats, com ara Terraferida, Docents pel Futur, Moviment Feminista de Mallorca i Fundació Deixalles, signants del manifest La vida al centre, que es pot consultar aquí.

El decret, segons apunten les entitats en un comunicat, suposa un "atac" a la ciutadania i a la democràcia perquè aprofita la crisi per rebaixar els controls a les activitats econòmiques que han estat resultat de dècades de lluites socials. L'objectiu de la normativa del Govern, afegeixen, amplia els privilegis per a determinats sectors econòmics com l'hoteler sense garantir llocs de feina dignes i obrint la porta a continuar destruint el territori i les possibilitats de canvi de model per a l'impuls de la transició ecosocial.

El president del GOB, Amadeu Corbera, durant l'acte simbòlic de protesta.

Els impulsors de la iniciativa proposen més d'una setantena d'iniciatives per exigir una sortida de la crisi sanitària que tingui com a pilars fonamentals la justícia social, climàtica i ambiental i la cura del territori i les persones com a base d’una nova economia. Les entitats defensen fer polítiques planificades de desturistització progressiva de l'economia apostant per la diversificació i evitar rebaixes ambientals com les incloses en el nou decret amb l'excusa de reactivar l'economia afectada per la pandèmia.

Entre les propostes que fan les entitats, Ramis ha destacat la necessitat d'implantar una renda bàsica incondicional, universal i suficient. A més, a la pàgina web, on presenten més idees, defensen el fet d'invertir més en el camp per anar assolint un major grau d'autoabastiment de tots els aliments i que la producció agrària ecològica sigui un sector estratègic.

Ramis, que, juntament amb altres representants de les entitats signants del manifest, s'ha concentrat simbòlicament davant el Consolat de Mar, ha afirmat que la vacuna del coronavirus no suposarà una solució definitiva perquè "ens trobam en una crisi sistèmica". La portaveu ha dit que el model turístic de masses quedarà molt afectat per la crisi sanitària i per això critica que el decret només pensi en els sectors de la construcció i turístic per reactivar l'economia balear.

En el comunicat, les entitats han dit que, amb l'excusa de crear llocs de feina, el decret suposa una "rendició" de l'esquerra illenca al "neoliberalisme econòmic que no pensa en les persones. Ramis, a més, ha comentat que una setmana abans de l'aprovació de la normativa diferents entitats ecologistes com ara el GOB s'havien reunit amb el conseller de Medi Ambient, Miquel Mir, i el vicepresident del Govern, Juan Pedro Yllanes, "a petició d'ells dos". Així, ha criticat, ni el pla autonòmic per reactivar l'economia ni el decret varen tenir en compte les propostes que feien les entitats socials, però sí que varen comptar amb els sindicats i les patronals.

Els col·lectius consideren que el "diàleg social" ha d'incorporar també altres actors, com ara el moviment ecologista, el feminista i les entitats del tercer sector, perquè la situació actual "evidencia amb tota cruesa la complexitat" de la crisi.

stats