El Govern reclama que Mallorca, Menorca i Eivissa passin ja a la fase 1
La consellera de Salut creu que el govern espanyol no té capacitat per fer efectiva la demanda de l'Executiu balear abans de dissabte o diumenge
PalmaLa consellera de Salut Patrícia Gómez ha assegurat que el govern espanyol ja disposa de tota la informació que avala que Mallorca, Menorca i Eivissa poden passar ja a la fase 1. Gómez creu que a causa de la sobrecàrrega de feina i la necessitat d'emetre ordres ministerials, el govern espanyol no té la capacitat per fer efectiva la demanda de l'Executiu balear abans de dissabte o diumenge.
"Nosaltres pensam que les quatre illes podem passar a fase 1", ha assenyalat Gómez, qui també ha recordat que la decisió només la pot prendre el Ministeri de Salut. La consellera ha explicat que moltes comunitats autònomes, entre elles Balears, varen presentar la sol·licitud per passar a la fase 1. De moment el Govern balear es troba a "l'espera de resposta". I tot i que demà horabaixa hi ha consell interterritorial, no sembla que fins aquest cap de setmana totes les Illes puguin acabar la fase 0 i tenir mesures de confinament menys restrictives.
La consellera ha destacat que les Balears compleixen els requisits necessaris per canviar de fase, no només els tècnics, sinó que també s'han assolit, segons Gómez, els requisits per superar l'avaluació qualitativa que fan referència a fer un seguiment dels contactes, tenir la previsió i la capacitat d'augment de places si fos necessari o plans de contingència.
Evolució de la pandèmia
Gómez ha informat que actualment ja s'ha curat un 70% de persones contagiades i només un 20% dels casos contagiats tenen avui la malaltia. També ha destacat que els "casos actius s'han reduït a la meitat en un mes" i que s'ha passat dels 109 nous casos detectats el 28 de març als 8 dels quals s'han informat aquest dijous. Així mateix la consellera ha dit que a finals de març el contagi creixia un 28% diari i que ara l'increment està per davall de l'1 %. Una altra dada que ha destacat la conselleria és que la reducció en un mes de les persones que han necessitat cures intensives ha estat del 50% a Mallorca i a Menorca i del 75% a Eivissa. "Són bones notícies però no hem de baixar la guàrdia", ha assenyalat.
Pla de detecció precoç
El focus, d'acord amb el que ha explicat la consellera de Salut i també per les directrius macardes pel Ministeri de Sanitat és la detecció precoç. "El més important es tenir els mecanismes de detecció a qualsevol àmbit", ha afirmat Gómez qui ha incidit en què "tothom ha d'estar alerta", per atendre per exmple a senyals com l'augment de trucades del 061. Així la consellera creu que molt cal matenir-se en situació de vigilancia per posar qualsevol recurs necessari en marxa.
La consellera ha comentat que el Ministeri ha presentat aquest dijous un pla per a ampliar la capacitat de detecció precoç. Aquesta nova estratègia especifica que “a tot cas sospitós d'infecció pel SARS-CoV-2 se li farà una PCR en les primeres 24 hores”. Aquest pla considera prioritari el reforç dels equips de professionals de
l'Atenció Primària per a garantir la capacitat diagnòstica i el maneig de casos
d'aquest nivell.
Gómez ha mencionat que per fer front a la crisi sanitària a les Illes Balears s'han reforçat la plantilla de professionals de tot tipus en 660 persones. I que es si és necessar es reforçaran amb nous efectius per dur a terme la vigilància de contactes.
Un 2% amb anticossos
Després d'assenyalar que encara només s'han valorat les dades de 500 persones i que les xifres poden variar, la consellera Gómez ha indicat que, segons l'estudi de seroprevalença estatal, que té com a objectiu conèixer la immunitat de la població de les Illes en relació amb el contagi del covid-19, la transmissió del covid-19 a les Illes és baixa, ja que el percentatge de persones amb anticossos és del 2%.
D'altra banda, ha apuntat que l'estudi de seroprevalença de les Balears no és una prioritat, ja que s'estan fent nombrosos cribratges que poden aportar molta informació en aquest sentit.
El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha admès que a Eivissa hi ha dificultats per trobar persones que vulguin participar en l'estudi de seroprevalença. Arranz també ha fet referència al cas d'una dona de la residència d'Eivissa que, després de donar negatiu dues vegades, ha donat positiu a les proves. El portaveu de Salut ha comentat que actualment hi ha la certesa, com a resultat de les conclusions d'investigadors coreans, que el coronavirus, com altres virus respiratoris, no s'elimina "d'avui per demà", sinó que es fa en fases i aquest n'és el motiu. També ha assegurat que amb els anticossos no és possible la reinfecció, tot i que encara no es coneix la durada de la seva protecció.