El Govern reconeix que la sortida del Fòrum de la Societat Civil deixaria coix el Pacte per a sostenibilitat

La plataforma reclama que es revisi el funcionament dels grups de treball i més transparència

La presidenta del Govern, Marga Prohens, i la secretària d'Estat de Tuirsme, Rosario Sánchez, entre altres autoritats i membres del Fòrum de la Societat Civil al congrés.
16/10/2024
2 min

PalmaDesprés que el Fòrum de la Societat Civil hagi manifestat el seu malestar pel funcionament del Pacte per a la sostenibilitat del Govern, fins al punt que estaria disposat a sortir-ne, l'Executiu reconeix que aquesta iniciativa quedaria coixa sense la presència de la plataforma, que agrupa gairebé una trentena d'entitats, segons han assenyalat fonts governamentals a l'ARA Balears.

Ara bé, el Govern subratlla que aquesta iniciativa és pionera i que la manca d'experiència prèvia ha fet que no tot funcioni com s'esperava. "És lògic que hi hagi coses millorables", assenyalen les fonts consultades. Pel que fa a la crítica que ha fet el Fòrum sobre la manca de representació de la societat civil, fonts del Pacte recorden que les mesures no es decidiran segons un criteri quantitatiu, sinó en funció de la solvència, el sentit i l'aplicabilitat de les propostes.

Cal recordar que el Fòrum de la Societat Civil va anunciar dimarts que es planteja abandonar el Pacte per a la sostenibilitat del Govern si no es millora la transparència, es revisa la metodologia i augmenta la proporcionalitat entre les entitats empresarials, que són la majoria, i les socials. El portaveu de la plataforma, Joan Forteza, va assenyalar que la dinàmica del Pacte és "molt dolenta" i que no perceben "voluntat de rectificar".

L'Executiu reconeix que hi ha marge de millora, i assegura que, contràriament a algunes acusacions, el pacte no és "cap paperot". A més, les fonts consultades assenyalen que el Fòrum es precipitaria si finalment optàs per abandonar aquesta iniciativa. També es defensa el paper del coordinador del Pacte, Antoni Riera, que ha estat criticar per ser una persona propera al sector empresarial. "Provenir de la Fundació Impulsa no el desacredita per ser un expert", apunten, i reiteren que la seva elecció ha estat encertada.

Pel que fa al comitè d'experts, del qual encara no es coneix cap integrant, el Govern recorda que no es posarà en marxa fins que acabi l'etapa d'elaboració de les propostes per part dels dotze grups de treball.

D'altra banda, el Govern reitera que no es fa feina per assolir un decreixement del sector turístic a les Illes, sinó per aplicar mesures de contenció i transformació. "La intenció és fer créixer altres sectors", assenyalen.

stats