Salut reforça l'Atenció Primària, desbordada per la sisena onada

Salut adverteix que l'augment de casos pot apropar les Illes a "xifres de saturació"

Un centre de salut en una imatge d'arxiu.
27/12/2021
2 min

PalmaL'Atenció Primària de les Balears viu la pressió sanitària més gran de la pandèmia i el Govern ha anunciat reforços per estabilitzar la situació. Segons les darreres dades de la Conselleria de Salut, els centres de salut atenen 15.332 illencs afectats pel coronavirus, una xifra a què no s'havia arribat encara. El màxim d'atesos durant fins ara havia estat de devers 13.000, durant l'onada d'aquest estiu.

Davant aquesta situació, la Conselleria de Salut ha contractat 45 auxiliars administratius, a més de 25 tècnics d'emergències i altres 25 tècnics de laboratori. A més, la consellera de Salut, Patricia Gómez, ha assegurat que s'han reforçat els centres de salut i PAC per poder fer més proves de covid-19.

D'altra banda, l'Executiu illenc ha demanat a l'Estat 10 equips sanitaris de les Forces Armades per reforçar els equips de vacunació contra el coronavirus. Gómez ha confirmat que n'hi ha dos de disponibles a l'Arxipèlag "però n'hem demanat 10 per si altres comunitats no en fan ús". També s'han començat a contractar infermeres jubilades i s'està acabant d'habilitar l'Espai Francesc Quetglas a Palma com a espai de vacunació.

Risc de saturació als hospitals

Malgrat l'explosió de casos, la consellera de Salut ha recordat que "la gran majoria són lleus" i "la pressió hospitalària va augmentant però de manera més lenta". "El que veim clar és que les vacunes funcionen", ha remarcat Gómez. Això sí, ha alertat de l'increment dels pacients infectats i no vacunats a les UCI. "En un centre han ingressat quatre joves amb obesitat els darrers dies i en un altre centre, en aquests moments hi ha dos joves sense vacunar a Urgències que van directes a l'UCI", ha exemplificat. Ara com ara, hi ha 234 pacients infectats a planta i 64 a l'UCI. Els llits de crítics estan en risc alt, amb un 18,2% d'ocupació.

Per la seva banda, el portaveu del Comitè Autonòmic de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, ha assegurat que "encara no estam en xifres de saturació" però si els casos augmenten "ens podem apropar a aquestes xifres". Ara com ara, la incidència acumulada a 14 dies a la Comunitat és de 943 casos per 100.000 habitants. La franja d'edat amb més contagis és la dels 20 a 29 anys, mentre que la incidència dels majors de 70 anys "està estabilitzada", segons Arranz. "Volem pensar que les dosis de reforç estan protegint", ha afegit.

En 24 hores, s'han detectat 736 nous contagis: 688 a Mallorca, vuit a Menorca, 37 a Eivissa i tres a Formentera. Cal recordar que, durant els cinc darrers dies, s'havien notificat més d'un miler d'infeccions diàries. En aquest punt, Arranz ha explicat que durant les festes s'han fet menys proves i no es podrà veure l'impacte de les reunions de Nadal fins a finals de setmana. A més, la consellera Patricia Gómez ha mostrat la seva "preocupació especial" pel nombre de sanitaris contagiats i confinats, que són al voltant de 400.

stats