El Govern retardarà el toc de queda a les Illes fins a les 23 h
La mesura entrarà en vigor a partir d'aquest dissabte
PalmaEl toc de queda a les Illes Balears serà des de les 23 h fins a les 6 h a partir de dissabte. Està previst que en el Consell de Govern d'aquest divendres s'aprovi la relaxació d'aquesta mesura per la millora de la situació sanitària a les Illes Balears i el nou horari dels bars i restaurants. Segons ha explicat el Govern a l'ARA Balears, un dels motius d'aquesta decisió és facilitar als illencs que puguin anar a sopar a bars i restaurants de l'Arxipèlag per tal de reactivar el sector de la restauració.
La mesura arriba el mateix dia que el Govern balear ha anunciat que estudia que els bars i restaurants de les Illes puguin ampliar l'horari i l'aforament de les terrasses i la proposta d'obrir grans superfícies –de més de 700 metres quadrats– i comerços els diumenges i festius. Aquestes noves mesures arriben l'endemà que el portaveu del Govern i conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, anunciàs que el Govern relaxaria les restriccions covid de "manera controlada", tenint en compte la situació de la pandèmia a cada illa i dels informes dels experts sanitaris.
Aquesta relaxació del toc de queda arriba dues setmanes abans que s'acabi l'estat d'alarma i, en teoria, algunes de les restriccions que l'acompanyen. Tot i això, el Govern balear ja va anunciar que és partidari de mantenir el toc de queda. En aquest sentit, Iago Negueruela va assegurar que el final de l'estat d'alarma no era sinònim de la llibertat absoluta de moviments, tot i que va reconèixer que estan estudiant la manera de mantenir el toc de queda un cop s'acabi l'estat d'alarma el pròxim 9 de maig. "Ja vàrem tenir un període sense estat d'alarma i totes les restriccions varen ser avalades pel Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB). Ara analitzam la situació posterior al 9 de maig". En aquest sentit, la presidenta del Govern balear, Francina Armengol, va reclamar al govern espanyol que les comunitats autònomes puguin tenir la "potestat" d'ordenar el toc de queda quan acabi l'estat d'alarma. Armengol va reiterar la importància d'aquesta restricció, la qual va definir com una eina "molt efectiva" per evitar un augment de contagis de coronavirus a les Illes Balears.
El toc de queda es va imposar per primer cop a les Illes el passat 25 d'octubre. Durant aquest període els horaris que marcaven l'inici de la restricció de moviments sense causa justificada han anat canviant depenent de la situació sanitària del moment. Inicialment, el toc de queda començava a les 23 h i acabava a les 6 h, però durant aquests cinc mesos ha variat contínuament. En alguns moments els illencs tenien prohibida la mobilitat fora del seu domicili a partir de mitjanit, mentre que en els darrers mesos l'inici del toc de queda era a les 22 h.
L'inici del toc de queda a les 22 h va provocar moltes dificultats als bars i restaurants de les Illes per oferir el servei de sopar (quan encara podien tenir obert fins a les 22 h). En aquell moment la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) va assegurar que aquesta mesura suposava l'estocada final per a la restauració. Ara, quatre mesos després, el Govern ha decidit retardar una hora més el toc de queda amb l'objectiu de facilitar als illencs que vagin a sopar als bars i restaurants i així reactivar el sector.
Cal recordar que aquest dimarts el Govern balear ha anunciat que estudia que els establiments puguin ampliar l'horari fins al vespre per poder oferir sopars als clients i reactivar l'economia d'aquest sector. A més, han informat que una altra de les mesures que podrien prendre en els pròxims dies per recuperar el sector és ampliar la superfície de les terrasses per fer que els establiments puguin tenir més clients. Aquests canvis que proposa el Govern són contraris al que demanen els restauradors de Mallorca, que dilluns demanaven obrir els interiors dels bars i restaurants a partir del 26 d'abril. En aquest sentit, el Govern balear ha explicat a l'ARA Balears que no estudia obrir, encara, l'interior dels bars i restaurants, tot i que ha reconegut que durant els pròxims dies està previst que la Conselleria de Treball i Turisme, les patronals i els sindicats del sector es reuneixin per tractar aquest tema abans que s'aprovi divendres en el Consell de Govern.
A més, una altra de les mesures que es podria relaxar, a partir de la setmana que ve, és la normativa que afecta els centres comercials de les Illes Balears. La Conselleria de Comerç durà a la Mesa de Diàleg Social la proposta d'obrir grans superfícies –de més de 700 metres quadrats– i comerços en diumenges i festius. Actualment, els centres comercials i altres grans superfícies tenen tancades les portes els diumenges i festius, han de tenir mesuradors de CO₂ que puguin veure els clients i han de controlar la cabuda, que és del 30%.