Posidònia
Societat16/02/2024

El Govern retira les restes de posidònia acumulats a l'Arenal de la Ràpita

La Conselleria ha explicat que la finalitat és incorporar-la novament dins del sistema dunar

ARA Balears
i ARA Balears

PalmaLa Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural retirarà els munts de restes de posidònia "acumulats des de fa dècades" i que es troben mesclats amb arena a l'Arenal de la Ràpita, en el parc natural del Trenc-Salobrar de Campos i els tornarà a la mar. Segons ha informat la Conselleria en un comunicat, la finalitat és incorporar-la novament dins del sistema dunar; la posidònia es desmuntarà mecànicament i cada palada es tornarà a abocar dins la mar, concretament a la zona de la vorera de la mar on arriben les ones. Prèviament, es retiraran els residus que es trobin, que es gestionaran posteriorment de manera adequada.

Amb aquesta actuació, "serà la mateixa dinàmica litoral la que separarà l'arena de les restes de posidònia". Així, segons explica el Govern, les tones d'arena que es retornin a la mar serviran per aportar sediment a aquesta zona de la platja, que es troba en retrocés a causa d'una "sèrie d'impactes antròpics locals que es varen produir en el passat i que encara es donen cada any", a més de la pujada incipient del nivell de la mar pel canvi climàtic.

Cargando
No hay anuncios

En la zona anomenada la Mareta de l'Arenal de la Ràpita es varen crear unes basses litorals arran de l'episodi d'inundacions que va sofrir el Migjorn i el Llevant de Mallorca durant setembre de l'any 1989. Posteriorment, durant la dècada dels 90 i la primera dècada dels anys 2000, davant aquestes basses i dins del sistema dunar, es varen anar acumulant, any rere any, les restes de posidònia barrejades amb arena que s'extreien durant tot l'any de la platja mitjançant maquinària.

El resultat és que ja fa prop de 20 anys que en la zona humida hi ha una acumulació d'uns quatre metres d'altura i d'uns 750 metres quadrats de superfície de restes de posidònia, que contenen una gran quantitat d'arena. Segons afegeix la Conselleria, actualment aquesta arena retinguda i no mòbil no és útil per recuperar l'equilibri de tot el sistema platja-duna. Una altra de les finalitats d'aquesta actuació és eliminar el risc potencial d'inundació de l'àrea, ja que, si es tornassin a produir episodis de plogudes similars a les de l'any 1989, aquest munt de posidònia faria de tap i no deixaria que l'aigua d'escorrentia fluís cap a la mar. Aquestes tasques han començat aquest divendres i està previst que finalitzin d'aquí a uns 10 dies.