PalmaLa consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha anunciat aquest dimarts en una roda de premsa que el Govern ha resolt sancionar amb 200.000 els organitzadors del concert de reggaeton del 15 de juny a la plaça de toros de Palma. Tot i que l'esdeveniment tenia autorització, els assistents van incomplir les mesures sanitàries: no van respectar l'ús de la mascareta ni la distància de seguretat. Per això, aquest es considera un dels punts d'origen del macrobrot de coronavirus originat a les Balears per diferents viatges de final de curs de joves d'arreu de l'Estat –especialment el de Mallorca–, que ja acumulen 1.167 positius i afecten estudiants de vuit comunitats autònomes.
Així mateix, Garrido ha advertit que cerquen "altres focus de contagi", com han estat "party boats, festes a un soterrani o a parcs aquàtics". El Govern ja ha iniciat "diligències prèvies per investigar les imatges i vídeos de declaracions que estan fent els implicats", ha assenyalat la consellera. "Demanarem col·laboració a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional perquè ens ajudin a identificar els infractors i poder tirar endavant la tramitació de l'expedient administratiu, que acabarà amb sancions. Aquesta és l'única força coercitiva que té el Govern en aquest sentit", ha apuntat Garrido.
"Tots hem vist les imatges dels darrers dies. Els incompliments que es posen de manifest i que són reiterats no poden ser la imatge de la nostra comunitat autònoma", ha reivindicat la membre del Govern, qui defensa que les actuacions dels estudiants ara confinats "són una excepció del comportament cívic que ha tingut la ciutadania en l'any de pandèmia que duim". "Hem de transmetre a tothom que, si a casa seva no ho pot fer, aquí tampoc. És un missatge per a nacionals i internacionals", ha avisat.
"Tenen l'alè del Govern al clotell"
En aquest sentit, Garrido ha recordat que "les sancions són un dels pocs mitjans que hi ha per obligar la gent a complir la normativa covid-19 i, si no, a pagar-ne el cost". Fins ara, el Govern ha registrat 45.915 actes per incomplir les restriccions, un poc més de la meitat de les quals, 24.568, han estat tramitades. A més, d'aquests expedients ja s'han cobrat 4.349.550 euros en propostes de sanció. "Qui infringeix paga", ha amenaçat la consellera. "Tenen l'alè del Govern al clotell, no els deixarem en pau", ha afegit.
No obstant això, el ritme que té l'Administració per processar els incompliments és lent. Com a exemple, la titular de Funció Pública ha explicat que aquesta setmana s'ha executat una sanció de 80.000 euros que van imposar l'estiu passat relacionada amb diversos locals de Calvià que incomplien la normativa. Aquest tipus d'infraccions, ha dit Garrido, segueixen el mateix recorregut que les urbanístiques, amb el handicap que són moltes més. Els 20 funcionaris destinats a gestionar els expedients de normativa covid poden tenir "10 o 15" vegades més de feina que la resta, ha detallat la consellera.
Convoquen una reunió per demà
Garrido ha fet aquestes declaracions després de la reunió extraordinària del Centre de Comandament Operatiu Integral del Platerbal (CECOPI), en què també ha participat la delegada del govern espanyol, Aina Calvo, i el president de la Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears, Toni Salas. Com a conclusió de la trobada, ha anunciat que dimecres convocaran un comitè tècnic assessor del Platerbal, en què participaran totes les policies, cossos d'inspecció del Govern, la Direcció General de Turisme i la Direcció General de Salut del Govern. La intenció és "fer efectiva la coordinació" i "posar els efectius que calguin a disposició de la lluita contra aquest turisme d'excessos", ha manifestat la consellera.
Per altra banda, ha defensat que el Govern rastreja les xarxes socials "de manera constant i contínua" per detectar possibles activitats il·legals o que incompleixen la normativa covid-19. "No hem deixat de fer aquests dispositius a les zones d'excessos. Es va fer tota la setmana passada, tant a la Platja de Palma i Calvià (Mallorca) com a Sant Antoni (Eivissa)", ha dit Garrido, qui afirma que el Govern "no es tanca a res", amb relació a la possibilitat de tancar certes zones d'excessos, com van fer l'estiu passat. Ara bé, "els episodis de Llucmajor no estaven a cap zona d'excessos, sinó a un pàrquing d'un parc aquàtic", ha recordat.
Més de 1.000 positius i un ingressat a l'UCI
Els macrobrots originats a les Balears per diferents viatges de final de curs de joves d'arreu de l'Estat, especialment el de Mallorca, ja acumulen 1.167 positius i afecten estudiants de vuit comunitats autònomes. A més, hi ha 4.796 persones considerades contactes estrets en quarantena preventiva, i se'ls estan fent proves diagnòstiques per saber si també estan contagiades, segons ha informat aquest dilluns el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CAES), Fernando Simón.
A més, un jove de 18 anys que va anar de viatge d'estudis a Mallorca i va estar amb els estudiants del macrobrot està ingressat a l'UCI d'un hospital d'Elx. Segons ha confirmat la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat Valenciana a l'ARA Balears, els símptomes de l'estudiant agreujaren la seva situació sanitària i el centre hospitalari en el qual estava ingressat decidí traslladar-lo a la Unitat de Cures Intensives.
Per ara, Madrid és el territori amb més contagiats, amb 410 casos. Galícia els xifra en 70; el País Basc, en 172; el País Valencià, en 104; Catalunya, en 132; Múrcia, en 20; Castella-la Manxa, en 11, i l'Aragó, en 10. Les comunitats, però, esperen trobar-ne més durant els cribratges que fan aquests dies.
El Ministeri de Sanitat, gràcies a l'actuació dels governs autonòmics, ha identificat 5.126 viatgers que van assistir als esdeveniments massius on es va originar el brot, el 90% dels quals ja han tornat a les seves comunitats de residència. Després que s'hagi superat el miler d'afectats, però, les autoritats sanitàries admeten que la dimensió d'aquest brot massiu podria continuar augmentant.