Posidònia
Societat 08/08/2024

El Govern sancionarà el Club Nàutic de la Ràpita per treure posidònia de dins l'aigua

El GOB recorda que és una pràctica prohibida pel Decret de posidònia

2 min
Un tractor retira posidònia de dins l'aigua

PalmaEl Govern sancionarà el Club Nàutic de la Ràpita per retirar posidònia de dins la mar. Segons han confirmat fonts de la Conselleria d'Agricultura, el club va sol·licitar una autorització per retirar part d'aquesta planta marina, com solen fer cada temporada per la mala fama que té la planta morta entre una part de banyistes i turistes.

Malgrat tot, el Govern ha explicat que la instal·lació nàutica no va respectar els paràmetres previstos al Decret de posidònia que prohibeix treure posidònia de dins la mar. En tenir-ne coneixement, l'Executiu ha enviat un agent de Medi Ambient fins al lloc dels fets per aturar l'actuació i determinar el grau de l'incompliment. Posteriorment, quan l'acta arribi a la Conselleria, els tècnics concretaran la infracció i n'establiran la quantia prevista a la forquilla del Decret de posidònia.

Muntanya de posidònia morta retirada de la vorera i de dins la mar

El GOB ha qualificat els fets d'"intolerables" i ha recordat que és una pràctica "prohibida" en un parc natural. Per la seva banda, un veí que ha denunciat també els fets a través de la xarxa social X ha alertat que arran de la retirada de la posidònia morta, l'aigua està arribant cada vegada més al xibiu situat a la platja. "Estan traient posidònia de dins l'aigua davant el Club Nàutic de la Ràpita", ha assenyalat en una publicació.

Cal recordar que la posidònia oceànica és una planta marina endèmica de la mar Mediterrània, d'una importància biològica extraordinària, que forma extenses praderies entorn de les Illes, amb una superfície de més de 650 km². A més, es calcula que la posidònia captura a l'any, de mitjana, un 7% de les emissions de CO₂ de l'Arxipèlag. De fet, és l'espècie que té més capacitat de retenció, ja que es tracta d'una planta molt productiva i té una gran habilitat per capturar partícules riques en carboni suspeses a l'aigua.

El GOB també denuncia el col·lapse per embarcacions fondejades al Carbó

El GOB també ha presentat una denúncia davant del Ministeri per a la Transició Ecològica pel "col·lapse" al Carbó a causa de l'aglomeració d'embarcacions fondejades enfront de la platja. El grup ecologista també ha demanat a l'Ajuntament de ses Salines que instal·li urgentment boies per impedir el fondeig dins de la zona de bany, advertint que la presència d'embarcacions posa en perill els banyistes.

En aquest sentit, han apuntat que en tractar-se d'una platja natural sense boies, no queda delimitada la zona de bany, que es considera que correspon als 200 metres d'amplària a la vorera. No obstant això, dissabte passat la platja va ser ocupada "pràcticament fins a la línia de costa" per embarcacions recreatives. Per al GOB, la situació de la platja del Carbó és un exemple de la "saturació i massificació" dels espais naturals: "Aquest fet és un símptoma que hi ha més embarcacions que espai en les nostres cales".

La mar cada vegada és més a prop del xibiu de la platja
stats