Medi Ambient
Societat09/03/2023

El Govern convenç els pagesos perquè no abandonin finques on Endesa farà parcs solars

La companyia ha projectat set instal·lacions "agrovoltaiques" on la producció d'energia ha de ser compatible amb l'activitat agrària

PalmaEl manteniment de l'activitat agrària és la justificació perquè el Govern doni el permís a Endesa per instal·lar set parcs solars arreu de Mallorca. Amb aquest argument, pagesos i ramaders que tenen terres llogades seran l'argument gràcies al qual els propietaris de les finques cobraran una quantitat periòdica de doblers de part de la companyia energètica.

L'empresa productora de mel ecològica Mel Caramel és una de les entitats col·laboradors amb Endesa i el Govern en el projecte de parcs agrovoltaics. "La instal·lació de les plaques solars farà que hagi de moure les caseres de lloc. M'han dit que sembraran plantes aromàtiques a la finca, la qual cosa beneficia la meva producció de mel. Tot i això, però, jo som escèptic amb la instal·lació de plaques solars en sòl agrari. Em convidaren a la presentació del projecte de parcs agrovoltaics, però m'he estimat més no anar-hi", comenta el responsable de Mel Caramel, Martí Mascaró, en relació amb la visita institucional que Endesa ha organitzat aquest dijous a Sa Caseta, el primer dels set "parcs agrovoltaics" que s'han instal·lat. Hi ha assistit la presidenta Armengol, juntament amb la consellera d'Agricultura, Mae de la Concha, i el conseller de Transició Ecològica, Juan Pedro Yllanes.

Cargando
No hay anuncios

"Tenc caseres repartides per un grapat de finques, sobretot a la serra de Tramuntana. La finca on Endesa instal·larà les plaques és a baix del puig de Santa Magdalena, anant a Búger. És la finca que està més a prop d'allà on visc, però qui cobrarà el lloguer per tenir les plaques serà el propietari de la finca, no l'apicultor", comenta Mascaró.

Toni Seguí, de la formatgeria Son Jover, té una guarda de 600 ovelles en finques llogades. Aquesta explotació d'Inca és una de les que Endesa i el Govern han seduït per fer compatible la seva activitat amb la instal·lació d'un altre parc solar. "La instal·lació es començarà a fer al darrer trimestre d'enguany en una finca d'Inca de 10 hectàrees, que es dividirà en 16 tanques perquè jo hi dugui les ovelles a pasturar", explica Seguí".

Cargando
No hay anuncios

"Aquest parc fotovoltaic permetrà que jo faci augmentar la meva guarda amb 120 ovelles més, amb un projecte de pastures holístiques. No he provat mai encara aquest tipus de pasturatge, però qui cobrarà el lloguer de les plaques solars serà el propietari de la finca, no el pagès. Jo senzillament podré comprovar si fer pasturar les ovelles cada dos mesos en una d'aquestes 16 tanques té un rendiment o no", comenta el pagès especialitzat a fer formatge d'ovella i de cabra.

Segons Endesa, Sa Caseta de Llucmajor és un parc fotovoltaic capdaventer a l'Estat, perquè combina la generació d'energia neta, l'explotació ramadera i un sistema innovador d'aprofitament d'aigua. La companyia energètica ha explicat que té altres té altres "agrocompromisos" amb les explotacions de Carob, Terracor, la família Mesquida i l’IRPAF.

Cargando
No hay anuncios

Francina Armengol ha destacat la importància de caminar cap a la descarbonització "perquè tots som conscients que no hi ha un planeta B i hem d’estar a l’altura del món en què volem viure i del món que volem deixar". En aquest sentit, ha valorat els "agrocompromisos" adquirits per Endesa per poder integrar al màxim les energies renovables i el valor del patrimoni agrícola, ramader i ambiental de l’entorn.