El Govern també legalitzarà les construccions en sòl protegit anteriors a 1991
Totes les edificacions aixecades dins àrees naturals i àrees rurals d'interès paisatgístic podran aconseguir una llicència si no han canviat l'ús
PalmaEls propietaris de construccions il·legals en sòl rústic protegit podran regularitzar la situació d'aquestes edificacions sempre que existissin abans de l'aprovació de la Llei d'espais naturals, el març de 1991, i sempre que no hagin canviat l'ús. Aquest era un dels punts que quedaven sense aclarir i sobre els quals hi havia opinions diferents entre els diversos intervinents en l'elaboració de la norma que vol regularitzar bona part de les il·legalitats en sòl rústic.
El cas del sòl protegit, que classifica el territori principalment en Àrees Naturals d'Especial Interès (ANEI) i Àrees Rurals d'Interès Paisatgístic (ARIP), ha estat un dels punts en els quals ha costat més arribar a un acord. Al final, segons ha pogut saber l'ARA Balears, la disposició transitòria de Biel Company (que va derogar el Pacte) ha ressuscitat. Per tant, tots els propietaris de construccions irregulars en sòl protegit "les podran incorporar a l’ordenació en el termini màxim de tres anys, amb tots els drets i deures inherents a les obres fetes amb llicència", afirmava la norma Company, que ara el decret llei rescatarà.
Això sí, fonts coneixedores de la nova norma recorden que és important que ja no hi hagi cap possibilitat per part de l'Administració de restablir la legalitat, és a dir, que la infracció per construcció dins sòl protegit ha d'haver prescrit, cosa que passa en la immensa majoria de casos quan es tracta d'edificacions anteriors a 1991. De fet, la disposició que ha servit de referència per incorporar les construccions en rústic protegit, l'esmentada transitòria de Biel Company, afirma que "s’entendrà que ha prescrit la infracció si s’acredita l’existència de l’edificació amb anterioritat a dia 10 de març de 1991, sempre que no s’hi hagi efectuat un canvi d’ús amb posterioritat".
Sòl rústic comú
Aquestes edificacions s'uniran a les que se situen en sòl rústic comú, que són més de 40.000 casos, segons diferents fonts. Les que es troben en sòl rústic sense protecció es podran regularitzar sense cap problema mentre no hi hagi pendent un expedient administratiu que encara estigui vigent. Si encara l’expedient és ‘viu’ i, per tant, encara es pot actuar, fins i tot amb la demolició de tot allò que sigui il·legal, “llavors el titular no s’hi podrà acollir, perquè precisament l’esperit d’aquesta regularització és resoldre allò que ja no té cap sortida urbanística”, segons va avançar a l'ARA Balears una font del Govern que ha coordinat l’elaboració de la norma.
El decret de simplificació administrativa "ja està enllestit", a punt per ser aprovat, segons ha confirmat una font del Govern de Marga Prohens. Tot i que en les passades setmanes hi hagué algunes discrepàncies, principalment amb el Consell d'Eivissa, sobre l'abast de la norma i de legalització de diferents casos com els 'fora d'ordenació', a hores d'ara aquesta mateixa font confirma que "el text està tancat" i que ja s'està traduint.
Es tracta d'un document de prop de 200 pàgines que també inclourà moltes mesures de simplificació administrativa, que tindrà en compte també les llicències externalitzades i la modificació de la Comissió balear de Medi Ambient, que passarà a ser un òrgan unipersonal. Fonts properes a l'Executiu han confirmat a l'ARA Balears que Paz Andrade, directora general d'Harmonització Urbanística del Govern, serà la nova responsable d'aquesta funció, que ara ha exercit de manera temporal, ja que l'Executiu de Marga Prohens no havia anomenat cap presidència perquè des del primer moment tenia previst modificar l'organisme.