Societat09/01/2021

El Govern tanca grans superfícies, bars i restaurants a Mallorca durant 15 dies

Els establiments comercials de més de 700 metres fins dia 26 només podran vendre productes essencials

M. Ll./ C. R./ L. C.
i M. Ll./ C. R./ L. C.

PalmaEl Govern tancarà del 12 al 26 de gener les grans superfícies, els bars, els restaurants i els gimnasos a Mallorca com a mesura extraordinària per frenar l’elevada incidència del covid-19. Durant aquest temps, els establiments comercials de més de 700 metres només podran vendre productes essencials, com els d’alimentació o neteja. Així ho varen anunciar divendres les conselleres de Presidència, Pilar Costa, i de Salut, Patricia Gómez, després que el Govern es reunís amb patronals i sindicats per posar sobre la taula la necessitat d’aplicar restriccions més severes -Mallorca tenia una incidència acumulada a 14 dies de 636,1 casos per cada 100.000 habitants el 7 de gener.

L’única activitat que es podrà mantenir aquests quinze dies serà la venda de productes essencials, com els d’alimentació o neteja, a les grans superfícies, i el servei a domicili i recollida de menjar a bars i restaurants. Per la seva banda, el petit comerç continuarà amb les mateixes restriccions que fins ara: els negocis hauran de tancar a les 20 h i l’aforament serà d’un 30% de la seva capacitat màxima. La resta de mesures del nivell 4 d’alerta sanitària, en què es troba Mallorca des del 15 de desembre, també es mantenen, com ara el toc de queda de les 22 a les 6 h o les reunions socials o familiars d’un màxim de sis persones. “L’objectiu és que la gent mantingui una activitat mínima i essencial. Les compres que s’hagin de fer aquests quinze dies haurien de ser bàsicament de l’essencial per al dia a dia”, va indicar Costa, qui va destacar que, malgrat les restriccions, es mantindrà l’activitat als centres educatius.

Cargando
No hay anuncios

El mateix dia que es varen anunciar les noves restriccions, es varen formar grans aglomeracions als centres comercials, amb multitud de persones que, segons varen explicar a aquest setmanari, volien aprofitar els darrers dies d’obertura per anar de rebaixes o canviar alguns regals dels Reis. Una llarga coa de cotxes es va acumular a l‘accés del centre comercial Fan Mallorca, amb retencions que varen durar fins al tancament, a les 20 h. A El Corte Inglés de les Avingudes de Palma també es varen formar coes a les portes d’accés.

Cargando
No hay anuncios

A més de les pèrdues econòmiques per a les empreses, el tancament de les grans superfícies pot tenir repercussions laborals. El Corte Inglés ja va anunciar el 30 de desembre que estudiava la possibilitat d’aplicar un Expedient de Regulació Temporal de l’Ocupació (ERTO) a la meitat dels seus 1.350 treballadors a causa de la prohibició d’obrir que el Govern va decidir dies abans per als caps de setmana i els festius.

Primer tancament des del confinament

Aquesta és la primera vegada que bars i restaurants han de tancar del tot des que acabà el desconfinament a les Balears -en nivell 4 no es pot accedir a l’interior. L’empitjorament de la situació sanitària des de l’agost no ha fet més que incrementar les limitacions fins a arribar al punt actual. Els primers a tancar varen ser els locals d’oci nocturn, que havien reobert amb l’arribada de la nova normalitat -a final de juny.

Cargando
No hay anuncios

La classificació per nivells d’alerta sanitària va permetre, ja al novembre, que illes com Menorca o Formentera, que llavors estaven en nivell 2 i 1, relaxassin algunes restriccions, però les festes de Nadal varen arribar a Mallorca amb un fort enduriment de les mesures: tancament de bars i restaurants a les 18 h i del comerç a les 20 h, a més de la prohibició d’obrir les grans superfícies els caps de setmana i els festius. El Govern també va limitar l’aforament en els establiments comercials de més de 700 metres a un 30% a l’interior i un 50% als aparcaments. Els dies 2 i 3 de gener varen ser els primers dies de tancament. El dilluns següent, els accessos a les grans superfícies es varen col·lapsar i les aglomeracions que l’Executiu havia volgut evitar varen ser la tònica de la jornada.

Suport condicionat de les patronals

El Govern té el suport de les patronals per aplicar les noves restriccions, encara que la CAEB i PIMEM varen exigir divendres mesures compensatòries i advertiren que els tancaments afectarien molts treballadors i empresaris i provocarien el tancament definitiu de negocis. La presidenta de la CAEB, Carmen Planas, va reclamar que “els ERTO s’allarguin fins dia 31 de desembre” i “més facilitats” per tornar els crèdits Isba que les empreses han sol·licitat. Per la seva banda, el president de PIMEM, Jordi Mora, va exigir “un pla de xoc, d’entre 300 i 500 milions d’euros, per intentar salvar el màxim del teixit productiu” de Mallorca d’aquí a l’estiu.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als sindicats, UGT i CCOO varen indicar que l’allargament dels ERTO s’hauria de fer com abans millor per donar seguretat als treballadors i les empreses. “No són mesures que ens hagin agradat, però s’han de prendre”, va dir el secretari general d’UGT, Alejandro Teixías. “Cal un full de ruta pactat i consensuat, i que es dissenyi com abans millor”, va comentar per la seva banda el secretari general de CCOO, José Luis García.