El Govern i la UIB posen en marxa el primer programa MENTORiment
Servirà per potenciar l'enriquiment extracurricular de l'alumnat amb altes capacitats intel·lectuals en etapa adolescent
PalmaAvui dematí s'ha presentat al campus de la Universitat el programa MENTORiment per a alumnat amb altes capacitats, en un acte al qual han assistit el conseller d'Educació i Universitat, Martí March; el director general d’Innovació i Comunitat Educativa, Jaume Ribas; el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, i la vicerectora d’Estudiants i directora del PACIS, Rosa Isabel Rodríguez.
L’objectiu del programa MENTORiment és potenciar l’enriquiment extracurricular de l’alumnat de les Illes Balears amb altes capacitats intel·lectuals i està orientat a alumnes en etapa adolescent d'ESO i Batxillerat. Es tracta d’un projecte que posa en marxa la Universitat de les Illes Balears a través del Programa d’Atenció a les Altes Capacitats Intel·lectuals (PACIS) en col·laboració amb la Direcció General d’Innovació i Comunitat Educativa de la Conselleria d’Educació i Universitat.
MENTORiment, juntament amb altres iniciatives, disposa d'un pressupost total de 180.000. Es va posar en marxa l'any 2012 a través del Grup de Recerca en Altes Capacitats (GIAC) amb l'objectiu d'identificar l'alumne, potenciar-ne la intel·ligència i evitar el fracàs escolar per avorriment o manca de motivació.
En aquests moments hi ha detectats 1.050 casos d'alumnes d'altes capacitats dels quals només 239 poden optar al programa perquè corresponen als cursos que s'han oferit. 193 són de Mallorca , 17 de Menorca i 29 d'Eivissa i Formentera. Segons que ha explicat la vicerectora d’Estudiants i directora del PACIS, Rosa Isabel Rodríguez, "la preinscripció es va obrir la setmana passada i es tancarà divendres, però de moment ja hi ha més de 25 inscripcions, que és una bona xifra per ser el primer any". Els tallers es duran a terme tots els dissabtes des del 10 de febrer fins al darrer cap de setmana de maig amb el suport d'un total de 13 professors. Els alumnes poden fer tallers de psicologia, informàtica, estudis de prevenció contra el càncer o de teatre, entre d'altres. Segons el rector de la Universitat de les Illes Balears, Llorenç Huguet, aquesta és "una gran iniciativa per als estudiants, però també se'n beneficiaran molt les famílies".
Per poder donar cobertura a tots els alumnes, els professors fan cursos per a la detecció i la identificació dels estudiants amb altes capacitats intel·lectuals. En aquest sentit, segons que ha anunciat Jaume Ribas, director general d’Innovació i Comunitat Educativa, "En aquests moments, un 80% dels tutors de primer i segon de Primària ja han passat per aquesta formació voluntària, però en total hi ha 15.000 professors i necessitam temps poder preparar-los a tots". La data màxima per a la inscripció al taller del programa acaba divendres 26 de gener.