Fauna
Societat18/05/2024

Graven un calamar amb llum als tentacles al mig del Pacífic

L'animal bioluminescent ha estat captat per un grup de científics australians a més d'un quilòmetre de profunditat

ARA
i ARA

Un grup de científics de la Universitat d'Austràlia Occidental (UWA, per les sigles en anglès) i de la consultora marina britànica Kelpie Geosciences han aconseguit captar imatges d'un Taningia danae, una espècie rara de calamar bioluminescent molt difícil d'observar. L'animal va ser captat a un quilòmetre de profunditat en una zona del Pacífic coneguda com el Passatge de Samoa. A les imatges es pot veure com l'exemplar confon la càmera amb una presa, motiu pel qual encén els fars dels seus tentacles per desorientar-la.

Cargando
No hay anuncios

L'equip va captar el calamar durant una expedició en què, per tal de documentar la biodiversitat i la geodiversitat del sòl marí, van desplegar càmeres amb esquer a entre tres i vuit quilòmetres de profunditat. D'aquesta manera, fins que no van recuperar la càmera i van revisar les gravacions no es van adonar que havien capturat un fet tan difícil de documentar, ja que, segons expliquen en el comunicat, l'enregistrament d'aquests animals al seu hàbitat és molt inusual.

Troballa inusual

La troballa l'ha fet pública l'UWA aquesta setmana en un comunicat en què no s'especifica quan va tenir lloc l'expedició científica. "Vam tenir molta sort de veure'l", assegura la cap de la investigació de l'equip australià, Heather Stewart. "El calamar, d'uns 75 centímetres de llarg, va baixar cap a la nostra càmera pensant-se que era una presa i va intentar desorientar-la amb la llum", recorda Stewart.

Cargando
No hay anuncios

En el mateix sentit, el director del centre d'investigació del mar profund de la UWA, Alan Jamieson, explica que l'observació de calamars d'aigües profundes al seu hàbitat natural, especialment al mig de l'aigua, és un triomf molt destacat. "La raresa de les observacions en directe d'aquests animals sorprenents fa que cada troballa sigui valuosa per recopilar informació sobre ubicacions geogràfiques, profunditat i comportament, a part que és un animal tan únic que gairebé no veiem mai, així que vam haver de compartir-lo", reconeix.