Salut
Societat07/10/2024

L'escletxa que ha trobat un grup d'antiavortistes per tornar-se a concentrar davant les clíniques

L'únic centre privat que fa interrupcions de l'embaràs a Tarragona denuncia el grup 40 Días por la Vida per assetjament

TarragonaAl carrer Frederic Mompou de la ciutat de Tarragona, des de fa uns dies, s'hi pot sentir a mitja veu un petit grup de religioses que prega a la via pública. "Señor mío, te pido por los padres que han abortado, derrama sobre ellos tu infinita misericordia", imploren amb retrats de la Mare de Déu i rosari en mà. Ho fan, diuen, per "les ànimes d'aquelles i aquells" que ingressen a l'únic centre privat especialitzat en interrupció voluntària de l'embaràs (IVE) de la província de Tarragona, la Clínica Eira. "Fa cosa d'un any van començar a venir, els dimarts, quan obrim consulta. No eren gaire visibles i només pregaven. Però ara venen cada dia amb pancartes i es posen davant de la clínica. Fins i tot m'han fet una foto!", exposa el doctor Abel Garcia, anestesista de la Clínica Eira. Tot i que una instrucció del departament d'Interior de principis d'any veta les concentracions antiavortistes als centres per evitar que coaccionin les dones, aquests grups han trobat una escletxa per fer-ho sense saltar-se la norma: si no són almenys vint persones no han de comunicar l'aplec i no se'ls pot prohibir que el facin.

Des del passat 25 de setembre i fins al 3 de novembre, hi ha previstes mobilitzacions a Tarragona, així com en disset ciutats espanyoles (entre elles Barcelona) i gairebé set-centes arreu del món, de la campanya antiavortista 40 Días por la Vida. Es tracta d'una convocatòria religiosa internacional que consisteix a pregar, i fins i tot practicar el dejuni, davant de clíniques especialitzades en IVE. Un dels objectius és la Clínica Eira i, davant de l'assetjament que asseguren que ja pateixen, els responsables del centre han confirmat a l'ARA que aquest mateix dilluns han interposat una denúncia davant dels Mossos d'Esquadra.

Cargando
No hay anuncios

El portaveu de la iniciativa a Barcelona i Tarragona, Rafael Cervera, indica que en vigílies de dotze hores diàries resen per les mares, les criatures i els metges. "No estem constituïts com associació a Espanya, nosaltres estem a la campanya 40 Days for Life que va sorgir fa vint anys als Estats Units". La campanya es fa a l'Estat dos cops a l'any i, segons el portaveu, sempre amb prèvia comunicació al departament d'Interior. "Tenim dret a manifestar-nos, a la llibertat d'expressió i de culte, però no caiem en l'assetjament. Ho fem tot dintre de la llei".

Cervera es refereix a la modificació de la llei orgànica 10/1995 del Codi Penal, on fa dos anys es va afegir l'article 172 quater, que castiga penalment per un delicte de coaccions l'obstaculització o assetjament a dones que exerceixen el seu dret a la interrupció legal de l'embaràs. Aquesta protecció també s'estén als professionals sanitaris i treballadors d'aquests centres. Però no és suficient, segons els metges del ram.

Cargando
No hay anuncios

Instrucció caducada

En l'anterior campanya de 40 Días por la Vida, que es va desplegar a principis d'aquest any, la direcció general d'Administració de la Seguretat (DGAS), que depèn d'Interior, va dictar una resolució on s'informava aquest grup que les concentracions que havien comunicat del 19 de febrer al 8 de març davant d'una clínica a Barcelona tenien limitacions. Tal com va avançar l'ARA, la instrucció precisava que no es podia exercir control visual sobre les persones que anessin al centre, i que la concentració no podia ser visible o audible des dels accessos a l'establiment. Una iniciativa que tant l'aleshores conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, com la llavors consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge, van anunciar i celebrar a les xarxes socials com una acció garantista. La resolució va ser impugnada davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però el 26 de febrer es va declarar conforme a dret mitjançant sentència.

Cargando
No hay anuncios

Ara, des d'Interior indiquen que no han rebut cap comunicació de l'actual campanya. Per tant, afegeixen que no poden respondre a l'associació amb la instrucció avalada pel TSJC i, per tant, no poden limitar el seu dret a manifestació. A la web d'inscripcions a 40 Días por la Vida afirmen que els torns de pregària a la via pública no superen les dinou persones, justament el límit pel qual no s'està obligat a comunicar una concentració a Interior. La campanya, doncs, s'ha situat en una escletxa legal.

Amb tot, la setmana passada els Mossos d'Esquadra de Tarragona van identificar diversos assistents a les pregàries després de ser alertats per la Clínica Eira i van mediar-hi perquè marxessin. La policia catalana, segons fonts consultades per l'ARA, va recomanar al centre contractat pel Servei Català de Salut (CatSalut) que denunciés aquesta campanya, un extrem que s'ha acabat fent realitat aquest dilluns.

Cargando
No hay anuncios

"Ara tornem a pregar davant les clíniques perquè no tenim cap comunicat al respecte", al·lega Cervera com a portaveu de l'entitat antiavortista. Interior detalla que la instrucció donada a conèixer al febrer era temporal, emmarcada només en aquelles dates i concentracions. Aquesta tessitura ha possibilitat que els antiavortistes puguin tornar a fer-se visibles davant de les clíniques amb retrats marians i cartells amb missatges com "No estás sola, podemos ayudarte".

Orar contra l'avortament 

El que pot semblar un acte de llibertat religiosa és, per a moltes usuàries i per al personal d'Eira, un acte de coacció i intimidació. "Fa poc, una pacient ens va comentar que, arribant al centre, una de les concentrades li va preguntar si ho tenia clar. Fins i tot les pacients i els seus familiars ja no poden esperar fora asseguts tranquil·lament perquè estan allà", comenten des de la clínica tarragonina. La privadesa i confidencialitat en aquests processos és tan gran que a la sala d'espera ni tan sols criden pel nom, sinó per un número.

Cargando
No hay anuncios

A Barcelona, 40 Días por la Vida té plantades també "vigílies" davant de tres clíniques, dues a Sant Gervasi, als carrers Anglí i Dalmases, i una altra al carrer Aragó, a l'Esquerra de l'Eixample. Aquesta organització d'arrel catòlica va néixer a l'estat de Texas l'any 2004, durant una mobilització contra un centre de planificació familiar. Asseguren que les pregàries davant les clíniques fan que un 75% de les dones no apareguin a les seves cites, i segons el seu president, Shawn Carney, gràcies a la campanya internacional d'aquesta tardor s'evitaran 25.000 avortaments a tot el món.