Un grup d'investigadors es proposa fer vi com els ibers

El raïm es premsa amb els peus i es guarda en àmfores com es feia fa 3.000 anys

Vinyes del Penedès, en una imatge d'arxiu
Ara
04/09/2019
1 min

BarcelonaLa Facultat d’Enologia de la URV investiga com era el vi que bevien els ibers, fa uns 3.000 anys. Al celler experimental de Mas dels Frares, que la universitat tarragonina té a Constantí, professors i estudiants produeixen el vi tal com ho feien els ibers amb la voluntat d'estudiar-ne les característiques i com es conservava en l’antiguitat.

Aquest dimecres han començat a aixafar el raïm amb els peus i ompliran dues tines d’uns 50 litres cadascuna, on fermentarà. Després traslladaran el vi a una dotzena d’àmfores. Cada tres mesos n’obriran tres per comprovar com evoluciona el vi i analitzar-lo. Això també els permetrà investigar com el conservaven els ibers perquè no es tornés agre.

La iniciativa la du a terme la Facultat d’Enologia juntament amb la d’Història, que va ser la que va proposar fer aquest exercici d’arqueologia experimental. “No és vi iber, sinó que és vi fet amb tècnica ibera”, ha concretat Jordi Diloli, professor del departament d’història i història de l’art de la URV. En l’estudi hi participen voluntàriament alumnes de les dues facultats i els impulsors esperen publicar els resultats d’aquí més d’un any.

La conservació és un altre dels elements destacats de l’estudi. Diloli ha exposat que en l’antiguitat el vi era la beguda més preuada i ha deixat entreveure que tant ibers com romans hi afegien alguns ingredients per dissimular el gust de vinagre que agafava el vi al llarg dels mesos, com mel, herbes o dàtils, i aixi en podien beure tot l'any.

stats