LGTBI+
Societat26/01/2024

Qui va guanyar la cursa Na'Dalt? Polèmica per la victòria d'una corredora trans

La Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya investiga si l'esportista ha acabat tot el procés de canvi de sexe

ARA
i ARA

BarcelonaLa victòria d'una suposada corredora trans a la cronoescalada popular Na'Dalt, que cada any s'organitza pel dia de Sant Esteve a Sant Pere de Torelló, va sorprendre més d'un dels participants i del públic que assistia al lliurament dels trofeus. Alguns dels presents van protestar perquè la categoria femenina se l'endugués una persona amb aspecte totalment masculí, qüestionant que fos un home disfressat. De fet, la guanyadora, inscrita amb nom de dona, té el seu perfil de xarxes amb nom d'home i apareix vestit com a home convencional.

La sorpresa també va ser per al centre excursionista Serragrenyada, que organitza la cursa, que davant d'aquest "dilema" ha optat per ajornar la proclamació de la guanyadora, a l'espera que la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) enllesteixi la normativa sobre què fer en aquests casos. El que està clar és que aquest cas evidencia el buit legal que hi ha en l'esport sobre la participació de les persones trans en competicions federades, però també és un exemple que, en el cas que la corredora hagués volgut fer trampes, no se n'ha sortit perquè els organitzadors han actuat correctament.

Cargando
No hay anuncios

En un post que l'organització va penjar pocs dies després de la cursa s'explica que la victòria de la corredora trans els va plantejar "qüestionaments ètics, morals i fins i tot filosòfics i científics" que superen les capacitats d'una entitat amateur com és el Serragrenyada. Per això, van derivar els dubtes a la FEEC, l'organisme competent per fixar la normativa que han de complir les entitats federades.

Cargando
No hay anuncios

La llei trans espanyola no fa esment a com tractar els esportistes trans i insten les federacions dels diversos esports a aprovar les regles que evitin situacions com la viscuda a la cursa Na'Dalt. En canvi, l'avantprojecte de la catalana, que està en fase d'exposició pública, fixa que la Generalitat, a través del departament competent en matèria d’esports, i les entitats i agents de l’àmbit de l’esport "han de promoure que en les activitats esportives, de caràcter competitiu o no, desenvolupades o organitzades a Catalunya, les persones trans* o intersexuals participen en les mateixes condicions d’acord amb la identitat de gènere manifestada".

Consultada per l'ARA, la FEEC ha confirmat que està recopilant informació sobre la identitat de la corredora i que decidirà cenyint-se a si ha acabat tot el procés de transició de gènere i ha fet el canvi de nom registral. És a dir, si ja té un DNI amb el seu nom i cognom de dona. Aquest serà el criteri que regirà al futur decret que prepara la Federació i, que, de fet, ja s'aplica a totes les persones federades per evitar discriminacions.

Cargando
No hay anuncios

A les xarxes socials de la cronoescalada, els organitzadors han mostrat el seu "suport i la màxima tolerància, solidaritat i empatia" cap als col·lectius LGTBI i les dones, que pateixen discriminacions pel seu gènere. També reiteren que "no hi ha discussió possible que cadascú ha de poder viure amb el gènere amb el qual se sent identificat, sense que ningú el molesti ni el faci sentir malament".

Cargando
No hay anuncios

Entitats contra la llei trans, també procedents del moviment feminista, han avisat reiteradament del seu rebuig cap a la norma pel fet que és fàcil que un home es declari dona trans de la nit al dia per obtenir suposats "beneficis" de les dones. Per exemple, que es pugui inscriure en una competició esportiva femenina o, en casos més extrems, deslliurar-se de ser jutjat per la llei contra la violència masclista. Ara bé, la norma estableix que la persona que vulgui fer un canvi de sexe ha de comparèixer dos cops al Registre Civil en un termini de tres mesos i, sobretot, apunta que qui actuï fent "trampes" està cometent frau de llei i, per tant, pot ser jutjat i condemnat. A banda, les persones tramposes ataquen els drets del col·lectiu trans, insisteixen.