Estafa
Societat 31/07/2024

Ingressen a la presó els pares de Nadia Nerea

Fernando Blanco i Margarita Garau tenen ordre d'ingressar a presó per recaptar més de 400.000 euros fingint la malaltia de la seva filla

2 min
Fernando Blanco durant el judici del cas Nadia, en què va ser condemnat.

PalmaAgents de la Guàrdia Civil han detingut els pares de Nadia Nerea, Fernando Blanco (59 anys) i Margarita Garau (52 anys) perquè compleixin la condemna a presó de cinc i tres anys, respectivament, per un delicte d'estafa agreujada. La parella va crear el 2010 una fundació per aconseguir fons per a la seva filla que pateix tricotiodistròfia, una malaltia rara. Després de diversos anys recaptant doblers es va descobrir que els més de 400.000 euros de donacions no havien estat utilitzats per a la cura de la nina. Segons informen diversos mitjans locals, la jutgessa que duu el cas a la fase d'instrucció ha decretat el seu ingrés a la presó i aquest ja s'ha fet efectiu.

La setmana passada la Guàrdia Civil a les Balears rebia una sol·licitud de col·laboració de la secció primera de l'Audiència Provincial de Lleida, perquè es procedís a la detenció i ingrés a presó dels dos, ja que aparentment vivien a Mallorca. D'aquesta manera, l'Àrea de Persones de la Unitat Orgànica de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil va iniciar una sèrie d'investigacions per ubicar els possibles domicilis, localitzar els pares i detenir-los. El pare ha estat detingut a Palma i la mare, al municipi de Santa Maria. Tots dos han passat a disposició judicial aquest matí per ingressar posteriorment a presó.

Margarita Garau, la mare de la Nadia, sortint dels jutjats de la Seu d’Urgell el gener del 2017.

Donacions

El 2018, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va determinar que els pares de la Nadia havien de retornar més de 62.000 euros a tots aquells que, en aquell moment, havien pogut acreditar les donacions que varen fer a la nina. Els progenitors varen ser condemnats per un delicte d'estafa agreujada. Un any més tard, el 2019, el Tribunal va instar l'Audiència de Lleida a fer una ''individualització'' dels perjudicats a qui s'havia d'indemnitzar i a concretar-ne les quantitats. L'estafa es va iniciar amb la constitució de l'Associació Nadia Nerea a les Balears i va continuar quan la família es va traslladar a viure a l'Alt Urgell.

A més, el 2021 el TSJC va desestimar el seu recurs d'apel·lació contra la sentència de l'Audiència de Lleida, al·legant que aquest ja s'havia analitzat.

Tot i la condemna a pagar un total de 62.284,31 euros als perjudicats per l'estafa, la suma de doblers que es va bloquejar dels seus comptes abans de la seva detenció era de gairebé 320.000 euros. Això no obstant, a la sentència de l'Audiència de Lleida es va constatar que n'haurien arribat a obtenir més de 422.000 per sufragar suposats tractaments mèdics de la menor a l'estranger. D'aquesta quantitat, però, només varen destinar 20.000 euros a la seva filla. A més, entre el 2010 i el 2016, els detinguts varen aparèixer en nombroses ocasions als mitjans de comunicació, fet que els va permetre acumular encara més doblers.

stats