Assalten en plena AP-7 un prestigiós científic suec i li roben 10 prototips de còrnia artificial a Castelló
El material robat té un valor de 15.000 euros i forma part d'una investigació pionera per restaurar la visió sense transplantaments
BarcelonaEls problemes de còrnia són la quarta causa de ceguesa al món, amb gairebé 13 milions d'afectats. L'única alternativa que tenen aquestes persones per recuperar la visió és rebre el trasplantament d'algun donant, però l'accés a aquest tractament és molt limitat i només un de cada setanta pacients se'n pot beneficiar. Per aquest motiu, l'investigador suec Mehrdad Rafat s'ha bolcat en el desenvolupament d'implants artificials que permetin recuperar la visió a totes les persones que necessiten un trasplantament i no se'n poden beneficiar. Es tracta d'una "revolució contra la ceguesa amb una tecnologia molt nova i molt valuosa" que fins fa poc només estava en mans de Rafat, però que ara també tenen uns lladres de carretera de l'AP-7; la setmana passada el van assaltar mentre viatjava de Barcelona a València i li van robar 10 prototips de còrnia artificial, que tenen un valor superior als 15.000 euros.
"Això afecta significativament la nostra investigació. L'endarrereix molt", ha lamentat aquest dimecres l'investigador a l'ARA. Rafat havia de participar en unes jornades del Col·legi de Metges de València que se celebraven dijous passat i viatjava amb la seva família des de Barcelona. Quan es van aturar a una estació de servei a l'altura de Castelló, explica com, sense que ells ho veiessin, els presumptes assaltants els va punxar una roda del cotxe, que va col·lapsar un cop van reprendre la circulació i va "posar en perill" la seva vida. Es van aturar al voral de l'autopista, en estat de xoc, i tot seguit un segon vehicle va estacionar darrere seu per, aparentment, socorre'ls. "En va baixar un home que portava una armilla reflectant. Deia algunes paraules en anglès i semblava que ens volia ajudar. No pensàvem que l'accident fos intencionat, estàvem molt impactats", recorda l'investigador.
Rafat explica com l'home que havia baixat de la furgoneta no parava d'anar amunt i avall per distreure'ls i, finalment, quan va trobar una escletxa, va fugir amb totes les maletes. Segons la Fundació Punt de Vista, que és qui ha denunciat els fets, els lladres també es van endur la documentació de la família, diners en metàl·lic, les claus de casa i del cotxe que tenen a Suècia i les de l'apartament de lloguer on passaven aquests dies. Ara bé, a l'investigador sobretot li preocupa el robatori de la seva recerca: "Els prototips són molt valuosos, però no sé què en faran. No sé quin ús li poden donar a aquesta tecnologia", afegeix.
Valor econòmic i social
La Fundació Punt de Vista alerta del robatori no només pel seu valor econòmic, sinó també pel seu impacte potencial. Segons Gabriel Mattioli, director de la fundació, el robatori té un "gran impacte", ja que els prototips de còrnia suposen una oportunitat de recuperar la visió per a molts pacients que, com que resideixen en països en vies de desenvolupament, no poden accedir als serveis mèdics necessaris per curar les seves malalties. Per això, ha demanat a les autoritats competents que investiguin el cas. "La imatge que traslladem com a país queda totalment en dubte", lamenten des de la fundació.
D'altra banda, Rafat ha lamentat que el suport que van rebre per part de les autoritats no va ser el que esperaven. "La policia hauria pogut fer més", ha criticat. Segons expliquen des de la fundació, com que ningú del cos de la Guàrdia Civil sabia anglès, van ser agents de la Policia Nacional els que van fer l'atestat. Un cop traduït, van lliurar-lo a la Guàrdia Civil, que és qui s'ha fet càrrec de la investigació.