Crisi de l'aigua
Societat 04/07/2024

La Guàrdia Civil escorcolla l'Ajuntament de Ciutadella per sobreexplotar un pou i causar-ne la salinització

Els agents van requisar documentació i van interrogar diversos tècnics i la batlessa, Juana Mari Pons

ARA Balears
2 min
Un pou en una imatge d'arxiu.

PalmaLa Guàrdia Civil ha obert una operació per investigar la gestió dels pous públics de Ciutadella. Agents i inspectors del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) es van presentar aquest dimarts a l'Ajuntament, on van requisar documentació i van interrogar diversos tècnics i la mateixa batlessa, Juana Mari Pons, a la mateixa seu de l'Ajuntament. En concret, s'investiga la presumpta sobreexplotació d'un pou sense autorització durant anys per part del Consistori. Aquesta activitat hauria provocat la salinització de la massa d'aigua.

Durant les diligències, encara secretes, també s'ha contactat amb responsables de l'anterior mandat municipal, com ara la regidora d'Aigües, Noemí Camps.

La investigació es va iniciar el 2021 arran de les denúncies presentades per l'empresari Valeriano Allés contra l'Ajuntament de Ciutadella i el Govern balear per l'extracció d'aigua sense permís dels pous de la finca de Ses Arenes de Dalt, de propietat seva.

Els fets que s'investiguen tenen l'origen en la denúncia d'una empresa especialitzada en extracció de grava i arena, propietària de la finca on s'ubiquen els pous d'Arenes de Dalt. Així i tot, els pous són titularitat de l'Ajuntament en virtut d'un conveni signat anys enrere. L'empresa va denunciar que l'Ajuntament hauria sobreexplotat el pou "amb extraccions d'aigua desorbitades fins a convertir la massa en aigua salada".

Per això l'Ajuntament hauria col·locat la bomba d'extracció 30 metres per davall del nivell corresponent. Aquesta pràctica facilita la intrusió d'aigua marina i pot afectar els pous dels voltants. Posteriorment, l'empresa va descobrir que s'hauria explotat el recurs sense l'autorització corresponent durant almenys 14 anys.

El GOB Menorca ha lamentat la situació i ha recordat que la salinització d'aqüífers ha passat a altres pous de Ciutadella i que la localitat disposa d'una dessaladora. Censura que aquesta infraestructura no s'estaria aprofitant íntegrament a causa del seu major cost econòmic. Pel grup ecologista, que considera el problema una conseqüència de la massificació turística sobre Menorca, l'escenari no convida a l'optimisme, atès el creixement esperat al municipi.

Les darreres setmanes, diferents municipis de les Balears han activat mesures radicals per pal·liar la crisi de l'aigua amb vista a l'estiu.

stats