Transport públic
Societat Act. fa 0 min

Rodes punxades, insults i agressions: la guerra bruta posa fi a la col·laboració entre els taxistes de Palma i Calvià

Cort amenaça de multar els conductors que no compleixin el conveni

3 min
A l’aeroport de Palma es concentren desenes de taxis cada dia per agafar turistes.

PalmaGairebé un 70% dels membres de l'Agrupació Empresarial de Taxis de les Balears considera un fracàs el conveni estival de col·laboració entre els ajuntaments de Palma i Calvià, segons ha informat aquest dimecres l'agència EFE. L'entitat ha subratllat en un comunicat que aquest acord genera un clima d'alta tensió entre els col·lectius de taxistes d'ambdós municipis a causa de la desigualtat amb la qual operen. El president de l'agrupació, Antoni Bauzá, ha reclamat als dos consistoris que finalitzin l'acord per evitar més enfrontaments i ha denunciat que s'estan produint "un clima de tensió, punxades de pneumàtics, insults i agressions físiques entre els taxistes" per la competència per captar clients. Bauzá també ha advertit al Govern que una àrea de prestació conjunta per a tots els taxistes de Mallorca pot implicar un nou fracàs.

A més, l'agrupació ha fet una enquesta amb uns resultats prou clars: el 69,6% dels socis s'oposa a l'acord de col·laboració i un 52% rebutja la creació d'una àrea de prestació conjunta. "Al Govern li hauria de servir d'exemple aquesta prova fracassada per convèncer-se que establir una àrea territorial de prestació conjunta a Mallorca [tots els taxistes de l'illa podrien recollir passatgers a qualsevol municipi de l'illa] estaria condemnada a un nou fracàs", ha dit.

Els ajuntaments de Palma i Calvià varen signar aquest conveni de col·laboració el 29 de juliol. L'acord es va plantejar com una prova pilot entre l'1 d'agost i el 30 de setembre i els taxis han d'utilitzar les aturades habilitades. Quan un taxista de Palma deixa un client a Calvià, pot tornar a Ciutat amb clients del municipi calvianer, i viceversa, però sense cap ordre de càrrega –si un client va a un tercer municipi, els taxistes no el poden agafar. Però aquesta col·laboració es va iniciar sense unificar tarifes i condicions de feina. Per exemple, els taxistes de Palma tenen una restricció d'una setmana al mes al port i a l'aeroport i els de Calvià, no. "Al tercer dia ja hi havia desastres", explica Bauzá a l'ARA Balears. Malgrat això, el president de la patronal explica que els taxistes varen intentar deixar passar més temps abans de demanar que acabi aquesta col·laboració. "S'ha arribat a un punt que la convivència és pràcticament impossible", continua Bauzá, molt crític amb el plantejament del regidor de Mobilitat de Calvià, Manuel Mas, que vol imposar sancions per posar fi al conflicte.

El cap de l'agrupació critica que l'acord va ser "una mala decisió política" i que, malgrat que es va concertar una reunió amb el sector, "no se l'ha tingut en compte". "Hi ha hagut problemes d'enveges, malentesos, discussions, amenaces, enfrontaments... Els taxistes volen guanyar-se el pa, no xapar-se la cara", ha comentat Bauzá, a més d'assegurar que, si els municipis no interrompen la col·laboració, ho faran els mateixos taxistes. "Molts apaguen la llum verda quan estan al municipi veí per no agafar clients", diu, i reitera que la situació serà molt pitjor si s'estableix una prestació conjunta a Mallorca. "Si entre dos municipis passa això, què no passarà si s'ajunta tota l'illa?", demana.

Cort amenaça els taxistes amb multes

Per la seva part, l'Ajuntament de Palma ha amenaçat els taxistes amb multes si no compleixen el conveni –les Policies Locals de Palma i Calvià s'encarregaran de supervisar que l'acord s'aplica. "Els dos ajuntaments seran contundents amb els comportaments que vulnerin el conveni. No permetrem aquest tipus d'actuacions, que hem de combatre tots", ha assegurat el regidor de Mobilitat de Cort, Toni Deudero. Els dos consistoris faran dimarts que ve una reunió de seguiment de l'acord de col·laboració.

stats