Català

Guia per figurar com a catalanoparlant a internet

Catalanitzar l'entorn de navegació és senzill amb algunes eines molt accessibles a internet

Un ordinador de sobretaula obert per realitza-hi tasques d'actualització del maquinari
15/01/2023
2 min

BarcelonaAmb bona voluntat, molts internautes han aportat aquests dies captures de pantalla per documentar la marginació del català en els resultats de cerca web. Però observant-les es veu que no tots tenen completament catalanitzat el seu entorn de navegació i, per tant, no són percebuts com a catalanoparlants pels servidors. Per això sembla pertinent recordar els passos a seguir per configurar correctament en aquest sentit el dispositiu, el navegador web i el perfil d’usuari.

L'eina 'El Catalanitzador', de Softcatalà, útil per configurar sistemes informàtics en català

L’operació bàsica és triar l’idioma català en el sistema operatiu de l’aparell. Generalment això es fa en el moment d’instal·lar-lo, però si ho heu de fer posteriorment, la manera més senzilla en els ordinadors Windows i Mac és descarregar l’aplicació El Catalanitzador de Softcatalà, que canvia l’idioma de l’aparell i el del navegador web, a més d’instal·lar els diccionaris ortogràfics del processador de textos.

En el cas dels mòbils, l’opció és a la configuració d’iOS o Android. Aquest últim és una font freqüent de confusió, perquè molts usuaris el tenen configurat en castellà per poder disposar d’indicacions de veu al navegador Google Maps. Per a ells, recordem que poden fer servir l’aplicació Waze, que també és de Google, fa servir els mateixos mapes que Maps i té veu en català.

Triar l’idioma del navegador web és fonamental, perquè determina en quin idioma apareixen les pàgines amb diverses versions que visitem escrivint-ne directament l’adreça. Val a dir que no tots els servidors reconeixen el nostre idioma, però la majoria sí.

L’últim pas és triar l’idioma de preferència en el nostre perfil d’usuari (la fotografia que hi ha a dalt a la dreta). Es poden triar per separat la llengua de la interfície i la de les pàgines web visitades. Aquest ajustament només afecta els usuaris que fan cerques i naveguen havent iniciat prèviament sessió a Google o Microsoft.

Com s'ha vist, aquestes senzilles intervencions no garanteixen que la nostra experiència a la web sigui plenament en català. Però són imprescindibles perquè ho sigui quan no hi ha cap incidència i per tal que els servidors d’internet, que ho registren tot, ens comptin com a catalanoparlants digitals.

stats