Els habitants del Pla han de reduir un 20% el consum d’aigua per l’alerta per sequera

De moment, no es preveu que s'apliquin talls en el subministrament

Els habitants del Pla han de reduir un 20 % el consum d’aigua per l’alerta per sequera.
Josep Maria Sastre
26/09/2024
3 min

La Mancomunitat Pla de Mallorca començarà a aplicar les mesures previstes en el seu Pla d’emergència per sequera. La comissió de l’aigua de l’organisme supramunicipal es va reunir aquest dimecres després que la Unitat de Demanda de la comarca hagi entrat en estat d’alerta per sequera per primera vegada i la conclusió és que s’ha de reduir el consum d’aigua un 20% per tal de sortir de la situació actual i, sobretot, evitar empitjorar l’estat dels aqüífers.

En aquesta reunió es varen decidir les primeres passes que es poden fer per tal de revertir aquesta situació. Així, es restringirà el reg d’espais públics com ara jardins, arbrat, tot i que es permetrà el reg mínim per tal de mantenir les zones enjardinades. Tampoc es permetrà l’ús d’aigua per regar la gespa artificial d’altres instal·lacions com per exemple camps de futbol. A més, s’aplicaran baixades en la pressió de la xarxa de subministrament de l’aigua tant nocturnes com diürnes en els municipis on sigui possible, ja que als pobles amb molt de desnivell no és factible atès que es deixen zones sense subministrament.

La presidenta de la Mancomunitat, Joana Maria Pascual, ha informat que ara per ara no es preveu aplicar talls en el subministrament. “Segons expliquen els tècnics, els talls són perjudicials per a la maquinària i la xarxa perquè produeixen que hi entri aire i després, quan torna, fa que moltes canonades rebentin, amb la qual cosa és pitjor el remei, ja que es perd aigua i s’han d’afrontar reparacions”, explica.

Campanya de conscienciació

Per altre costat, també es tornarà a fer una campanya de conscienciació entre la ciutadania per demanar mesura en l’ús de l’aigua.

Així mateix, com va publicar aquest digital, la Mancomunitat demanarà formalment al Govern balear que permeti connectar un nou pou a Montuïri. “Una de les mesures que es preveuen si la situació passa de prealerta a alerta per sequera és que l’Administració faciliti els tràmits per poder tenir aigua i, en el nostre cas, podem disposar d’un dels pous de contingència que tenim a Montuïri”.

Pascual explicà que “fins ara, la Conselleria de Salut no ens permetia emprar l’aigua d’aquest pou que està ubicat a prop del que ja tenim tot i que l’analítica de l’aigua és la mateixa, però com que no és potable no permeten emprar-la si no és en situació d’alerta per sequera”, explica. Ara, amb la nova situació, “els paràmetres baixen i la podrem emprar, amb la qual cosa ja no haurem de dur tantes camionades d’aigua al dipòsit”.

La Unitat de Demanda del Pla estava en prealerta per sequera des del mes de març de 2021 i el passat mes d’agost es passà a l’alerta per sequera. L’objectiu de la comarca és revertir la situació i passar a la prealerta per no entrar en el darrer estat que és el d’emergència.

“Esperam que amb l’arribada de la tardor, en què no es gasta tanta aigua, i les mesures que prendrem la situació millori i tornem a l’estat de prealerta per sequera, però això s’aconseguirà amb l’esforç de tothom“, apunta Pascual.

Els municipis que tenen el servei de l‘aigua Mancomunat que gestiona l’empresa Abaqua són Ariany, Algaida, Costitx, Lloret, Llubí, Maria, Montuïri, Porreres, Sant Joan, Sineu i Vilafranca. Per la seva banda, Sant Joan, Petra i Sencelles gestionen el servei directament.

stats