Turisme

Habtur demana al Parlament 'salvar' l'activitat de les cases il·legals amb llicència vacacional

La patronal del lloguer turístic demana exonerar les mil cases irregulars que va autoritzar el Govern de Jaume Matas

El Govern permetrà legalitzar milers de cases il·legals en rústic
20/08/2024
2 min

PalmaLa patronal del lloguer turístic Habtur ja ha demanat formalment que les més de 1.000 cases il·legals a les quals el Govern de Jaume Matas va permetre l'activitat turística tot i la seva condició irregular puguin continuar explotant-se per al lloguer vacacional. Ho ha fet mitjançant la presentació de la corresponent al·legació al projecte de llei de mesures urgents de simplificació, ja que l'actual redacció d'aquesta norma obliga a tancar la seva activitat si s'acullen a la regularització urbanística.

Habtur ha presentat cinc al·legacions al projecte de llei que el Govern tramita al Parlament, tal com s'havia compromès, tot i que la norma ja està en vigor i ratificada com a Decret llei. Però l'Executiu s'havia compromès a passar-ho pel Parlament i, per tant, els grups parlamentaris hi podran dir la seva, i podran incorporar a les propostes allò que arribi dels diferents sectors, com és el cas de la patronal del lloguer turístic.

Habtur, segons la fórmula que recull la seva proposta, es mostra favorable que les cases il·legals que s'acullin a l'amnistia i no tenguin llicència de vacacional no puguin fer cap tipus d'explotació turística, però demana que es faci excepció d'aquelles que van aconseguir permís de turisme l'any 2005, gràcies a una normativa de l'Executiu presidit per Jaume Matas. Aquella regulació a mida establia que determinades construccions il·legals poguessin acollir turistes tot i no disposar dels papers en regla. Segons diferents càlculs, el nombre de cases que s'acolliren llavors a aquesta mesura supera lleugerament les 1.000, i bona part són a Pollença.

És per aquest motiu que el batle de la localitat, el socialista Martí March, ja es va mostrar partidari que es trobi una solució a la qüestió, fet que no resultarà senzill per al grup parlamentari socialista, que ha criticat molt durament totes les mesures de legalització d'irregularitats urbanístiques promogudes per la norma del Govern de Marga Prohens.

Augment de capacitat

Entre les altres mesures que proposa Habtur de cara a modificar l'actual redacció del projecte de llei de simplificació, hi ha una referència a la Llei turística de l'any 2012. La patronal vol augmentar la capacitat dels seus establiments mitjançant la possibilitat d'acollir menors a llits supletoris. Segons explica Habtur, "tots els sectors allotjatius aprofiten una permissivitat excessiva per allotjar menors en llits supletoris, i entenem que les estades en habitatges haurien de poder gaudir d'una regulació". L'al·legació de la patronal demana precisament que es desenvolupi reglamentàriament la utilització de llits supletoris per a menors als seus establiments.

Finalment, destaca també la petició que fa aquest col·lectiu empresarial respecte dels requisits que han de complir les cases per legalitzar-se, ja que Habtur demana que els terminis de prescripció de les il·legalitats siguin més generosos. La redacció actual de la norma, en vigor des de maig d'enguany, estableix que es puguin acollir a la regularització tots els habitatges que ja faci vuit anys que n'hagin prescrit les irregularitats, i Habtur demana reduir aquesta franja temporal. A més, també vol facilitar la regularització d'edificacions no principals, com porxades o piscines, establint un còmput diferent i menys exigent en termes de prescripció de la irregularitat. El projecte de llei de simplificació i racionalització administrativa es tramitarà aquesta tardor al Parlament, i una vegada aprovat substituirà la norma actualment en vigor. Els grups tenen temps per formular les seves propostes fins als primers dies de setembre.

stats