Habtur es defensa amb un informe i diu que el lloguer turístic no ha disparat el preu dels pisos
La patronal del lloguer turístic afirma que la seva activitat té un impacte "mínim"
La patronal del lloguer turístic, Habtur, ha publicat un informe en què afirma que aquesta activitat comercial té un impacte "mínim" en el preu de l'habitatge a Palma. Explica que el preu del lloguer de l'habitatge a Ciutat ha augmentat des de 2016 un 19%, mentre que en el mateix període l'oferta d'arrendament turístic s'ha reduït un 53%. Habtur ha presentat aquest divendres un document on analitza, des del seu punt de vista, l'evolució del mercat del lloguer turístic i de l'oferta d'arrendament residencial en l'últim bienni. Ho aprofita per denunciar la presumpta ineficàcia de les "mesures prohibicionistes" de l'Ajuntament destinades a facilitar l'accés a l'habitatge.
El document que Habtur ha encarregat al consultor turístic Luís Falcón, acusa "informes recents presentats per diferents organitzacions" d'incloure "dades parcials" i fins i tot "tergiversades" i conclusions "sovint errònies". L'informe de la patronal del lloguer turístic s'esforça a demostrar que la seva activitat no és la responsable de l'augment del preu del lloguer. L'estudi fins i tot afirma que "l'error en l'anàlisi real" de les dades que afecten el mercat de l'habitatge "posa en risc l'economia domèstica de milers de famílies" i fa que les administracions perdin "l'oportunitat" de cobrar, a través dels imposts, "una important quantitat de recursos econòmics que podrien contribuir a l'impuls de polítiques per afavorir l'accés a l'habitatge".
"No es pot prohibir de manera radical gairebé tot el lloguer turístic", ha manifestat el president d'Habtur, Joan Miralles, que ha demanat un canvi de la legislació general i de la regulació restrictiva aprovada per l'Ajuntament de Palma, que prohibeix el lloguer de pisos a turistes en tot el municipi. "Des d'Habtur consideram que no es pot acusar el lloguer turístic de ser el responsable principal i molt menys únic de l'augment del lloguer residencial", afirma l'informe.
L'informe de la patronal del lloguer turístic, que basa la informació del preu dels habitatges de lloguer exclusivament en les dades del portal Fotocasa.com, explica que el preu del lloguer el determinen "una sèrie de factors complexos". Aventura que l'augment es deu al creixement del PIB i de la població de Palma, la davallada de l'atur, l'estancament del parc d'habitatges de lloguer, i la restricció del crèdit per a concedir hipoteques. Segons les dades presentades per Habtur, el percentatge de famílies que lloguen habitatges era d'un 33,10%, el 2017, un augment significatiu en comparació amb el 23,87% de l'any anterior.
La patronal del lloguer turístic també destaca la falta d'habitatges nous, ja que entre 2012 i 2017 se n'han construït 7.235, mentre que només l'any 2007 se'n varen construir 11.828. A més, apunta a la desprotecció del propietari a l'hora de llogar un pis o una casa, fet que provoca que hi hagi persones que prefereixen mantenir l'immoble tancat.
Segons la patronal el lloguer turístic té un comportament estacional, ja que durant els mesos d'estiu el nombre dels habitatges turístics suposa un 6,93% del parc total d'habitatges a ciutat, mentre que a l'hivern és només d'un 1,09%, pes que consideren "molt reduït". També indica que un gruix important de l'oferta vacacional, un 65,08%, es troba en municipis que tenen una gran part de pisos i cases de segona residència.
El consultor Luis Falcón, autor de l'anàlisi, ha assenyalat en una roda de premsa que no es pot afirmar que el lloguer vacacional "no ha tingut cap repercussió" al mercat de l'habitatge, però sí que aquesta incidència "és mínima", segons informa Efe. "L'habitatge d'ús turístic és solament l'1,09% del total de l'habitatge de Palma", ha apuntat Falcón, per al qual els que han sostingut que la restricció del lloguer vacacional faria baixar els preus de l'arrendament residencial han confós la "correlació" entre l'augment d'aquesta activitat i la inflació de l'habitatge amb la "causalitat", que s'ha demostrat insignificant.
A partir de dades preses de les nou plataformes principals de comercialització de lloguer vacacional, l'analista ha determinat que a Palma s'arrenden actualment a turistes 1.837 habitatges, mentre que abans de la moratòria i la posterior aprovació de la llei que regula aquest sector eren 3.952. En el conjunt de l'arxipèlag el descens ha estat del 17,3%, ja que s'ha passat, el 2016 i fins a la temporada d'enguany, de 42.388 a 35.047; a Mallorca s'han reduït de 32.089 a 25.686, un 19,9%, i a Eivissa han passat de 5.419 a 5.013, la qual cosa suposa una reducció de gairebé el 7,5%.