Habtur denuncia que creix el nombre d'estrangers que lloguen els seus xalets il·legalment
Consideren que el fet està afectant l'oferta reglada, que enguany ha baixat un 10% la seva ocupació
PalmaEl lloguer turístic fet a xalets sense llicència augmenta i està afectant ja l'oferta legal, segons denuncia la principal associació empresarial d'aquesta activitat, Habtur. El president de l'entitat, Antoni Barceló, ha explicat a l'ARA Balears que "la modalitat que més creix en aquests moments és el lloguer que fan principalment estrangers a amics i coneguts, que cada vegada té més impacte i és molt mal de controlar", afirma.
En aquest sentit, Barceló explica que "en la majoria de casos hi ha una transacció econòmica, i per tant és una activitat com a tal; el problema és que resulta complicat aturar aquest fenomen", i reclama de l'Administració més esforços d'inspecció. En opinió d'Habtur, aquesta modalitat es comercialitza sovint fora dels circuits i plataformes més conegudes, i es fan servir tot tipus de contactes personals, WhatsApp i d'altres fórmules per poder omplir la casa de turistes durant bona part de l'any.
Molts d'aquests propietaris que lloguen de manera il·legal solen venir a passar breus temporades a les Illes i cerquen fórmules per rendibilitzar la resta de l'any les seves propietats. Segons les dades de Frontur, només en el mes d'agost de 2023 es van produir 114.000 pernoctacions a cases d'amics, i més de 70.000, a cases en propietat. Tot i ser només un indicador parcial, ja que es tracta d'una enquesta, ja dona una idea de la magnitud creixent d'aquesta fórmula. Habtur demana que abans d'acusar el lloguer turístic oficial de contribuir a la massificació, es controlin millor aquestes activitats.
En la mateixa línia, Habtur denuncia "la situació dels pisos a Palma, on es fa molt de lloguer il·legal. Sabem que l'Administració està incrementant les tasques d'inspecció, però no és suficient", assegura.
Baixada d'ocupació
Segons les dades que maneja la principal associació de propietaris que fan lloguer turístic, l'ocupació aquesta primera part de la temporada turística "ha baixat un 10%", una xifra que Barceló considera "molt similar a les dades del sector hoteler". La zona amb més problemes d'ocupació segons la patronal és el Llevant, on alguns dies "es nota que hi ha menys gent al litoral".
En la conversa amb l'ARA Balears, Antoni Barceló també admet la preocupació per la situació de l'habitatge, però recorda que prohibir el lloguer turístic no tindria sentit, perquè és l'activitat principal d'un important col·lectiu de ciutadans que "si no pot llogar les cases, les haurà de vendre". A més, considera que aquest tipus d'habitatges, normalment grans xalets a foravila o a la costa, "són molt grossos i tenen un alt cost de manteniment", i per tant assegura que no es poden tenir en compte com a opció per contribuir a resoldre la problemàtica habitacional.
El lloguer turístic és una modalitat que no s'havia recollit a cap normativa fins a l'any 2017, quan el Pacte la va regular. Des de llavors, ha obtingut el 80% de les places que s'han atorgat per part de l'administració turística. De fet, el sector hoteler acusa el lloguer turístic de ser el que més ha crescut i d'haver contribuït a la massificació. En tot cas, tant hotelers com lloguer turístic oficial coincideixen que l'oferta fora de control és aclaparador.