Agressió lingüística
Societat 05/07/2024

"Hauràs d'esperar, si vols ser atès en català", una metgessa es nega a atendre un pacient per raó de llengua

Els fets, que tingueren lloc el passat mes de març, foren denunciats per la víctima, qui posà una queixa en el mateix centre privat i es posà en contacte amb Plataforma per la Llengua

2 min
Clínica Rotger de Palma

PalmaNou cas de discriminació lingüística a Mallorca. El succés ha tingut lloc en l'àmbit sanitari, quan una metgessa de la Clínica Rotger s'ha negat a atendre un pacient catalanoparlant, a qui convidà a "esperar" si volia que algú l'atengués en català.

Els fets, que tingueren lloc el passat mes de març, foren denunciats per la víctima, qui posà una queixa al mateix centre privat i es posà en contacte amb Plataforma per la Llengua a l'empara del servei de queixes de l'entitat, qui considera que aquest episodi de discriminació "demostra" la necessitat de posar en marxa una campanya de divulgació dels drets lingüístics de pacients i sanitaris que ara fa una setmana l'entitat va acordar amb la presidenta del Govern, Marga Prohens.

Segons han informat aquest dijous, la víctima de l'agressió hauria estat desatesa inicialment per la metgessa, qui l'hauria convidat a "esperar" si volia que l'atengués algú que entengués el català. En aquest moment, l'home demanà que almanco alguna persona bilingüe pogués fer d'intermediari amb la metgessa. Així, després de molt esperar, l'home va ser atès per un metge i una infermera que va fer la traducció "instantània i innecessària" al metge, el qual, en paraules del pacient, "entenia perfectament tot el que li deia en català, i jo entenia perfectament el que em contestava en castellà", ha explicat Plataforma per la Llengua.

Per la seva banda, el gerent de l'hospital manifestà el seu "profund respecte i estimació per tots els pacients i les seves llengües", després de conèixer el motiu de la queixa. Igualment, afirmà que la Clínica "promociona" que la majoria del personal domini i s'expressi en català. Amb tot, l'entitat recorda que la Clínica Rotger vulnera l'Estatut d'Autonomia i la Llei de normalització lingüística, a més de la normativa internacional, "que deixa clar que ningú no pot ser discriminat per raó de llengua, però també la mateixa Llei de salut, que protegeix el dret dels pacients a rebre informació en la forma més idònia per a la seva comprensió i en una de les llengües oficials a la comunitat autònoma".

stats