Susana Puig: "Hem d’estar contents de suar!"
Cap de dermatologia de l'Hospital Clínic


Susana Puig és cap de dermatologia del Clínic, una especialitat que acostuma a ser la més demanada pels que obtenen les màximes puntuacions a les proves MIR. "Ja passava a la meva època d'estudiant", afirma. I recorda que diversos estudis han conclòs que els dermatòlegs són els metges més feliços.
Què és la pell?
— L’òrgan més gran del cos, que ens permet comunicar-nos amb l’exterior i també identificar-nos com a individus. I fa moltes coses!
Com quines?
— Manté la morfologia, fa de regulador tèrmic...
Però estem d’acord que suar és incòmode?
— Suar és bàsic. Les glàndules sudorípares detecten quan tenim massa calor, i ens fan suar per disminuir la temperatura interior. Saps que hi ha nens que neixen sense tenir-ne?
I què els passa?
— Poden morir d’hipertèrmia quan tenen febre o si estan en una habitació massa calenta.
Però aleshores… no poden viatjar per exemple al desert?
— No poden jugar al pati. Portem casos així al Clínic i és una vida complicada. Hem d’estar contents de suar!
Sí, i que ben organitzat tot el cos…
— I intel·ligent: la pell també és un reservori de sang. Quan algú té un accident, la pell es posa completament freda perquè tota la sang serveixi per mantenir la circulació al cervell i els òrgans vitals.
Sembla que la pell està de moda. Si entres a Instagram tothom fa skin care routines.
— La societat dona molta importància a l'aparença.
Jo admeto que no m’agrada tenir arrugues.
— Sento dir-te que les teves cèl·lules no són immortals i l’edat es veu a la pell. Però més que l’edat, es veu el que hem fet. També podem fer coses per mantenir-nos joves.
Quines?
— Una bona dieta, bona qualitat del son i fotoprotecció. El més important és la protecció solar. Això no vol dir posar-se crema cada dia, sinó evitar el sol.
Però tinc la impressió que anem afegint productes, necessitats.
— Hi ha un gran mercat, potser n’estem fent un gra massa. Cada dia veiem més patologies en nanos de 18 anys per culpa d’haver-se posat 6 coses a la pell.
I instagramers anunciant tractaments. N'hi ha algun que funcioni?
— Hi ha substàncies que sí que sabem que tenen efecte. Els derivats d’àcid retinoic i alguns tractaments que ajuden a tornar a produir col·lagen. També algunes vitamines i antioxidants.
Què li passa a la pell quan fem dieta?
— Hi ha un estudi de l’any 1939 que vaig descobrir fa anys i em va impactar. Feien servir radiació ultraviolada per provocar càncer de pell en ratolins, i després els donaven dues dietes diferents: una amb un 40 % d’aportació calòrica i l’altra amb un 20 %.
Resultat?
— Si abaixaves a la meitat l’aportació calòrica hi havia menys càncers cutanis. Però hi ha moltes controvèrsies sobre aquest tema.
I tindrem pell sintètica?
— Ja en tenim, i la utilitzem per exemple per tractar els nens amb pell de papallona.
És un nom bonic per a una malaltia terrible.
— Sí, són com grans cremats. Amb qualsevol petita fricció la pell es desenganxa i per això no poden portar res amb costures. A aquests nens se’ls pot intentar posar pell artificial. No a tot el cos, però sí en algunes zones.
Què li preocupa?
— Com estan augmentant les malalties de transmissió sexual. I el que és una desgràcia, les sífilis congènites. Nadons que s’infecten mentre són a la panxa.
Una dada sorprenent.
— Els microbis de la pell: la microbiota cutània té un trilió de microorganismes. Sense ells estaríem totalment desprotegits.
Un cas que sempre recordarà.
— Una pacient amb melanoma, que ja havia fet metàstasi i que després de provar moltes coses va decidir que ja en tenia prou. Va marxar a casa amb tractament pal·liatiu, només esperant la mort. Però ella mateixa va fer una resposta immunitària i el melanoma va desaparèixer. Era el 2005 i avui encara la visito.
Com pot ser?
— El melanoma, de vegades, pot induir aquesta resposta immunitària espontània. Abans eren casos excepcionals, ara gràcies a les noves immunoteràpies ho aconseguim amb la meitat de pacients amb melanoma metastàtic. Seguim investigant perquè el percentatge sigui cada vegada més gran.