Què hem de fer si se'ns cala foc a casa? Guiar-se per l'instint no sempre és bona idea
Els bombers recomanen tancar totes les portes i confinar-se en una habitació si el fum impedeix sortir de l'edifici
BarcelonaFa un mes, la María ho va perdre tot. De matinada, va veure com les flames engolien el seu menjador i després d'intentar apagar-les sense sort va fer baixar la seva família fins a baix de tot. Es van quedar sense res, i les poques coses que van rescatar les van traslladar als baixos d'una fruiteria, on ara malviuen. Tot es va convertir en cendres. Tot menys l'habitació de la seva cosina, que va quedar intacta. Aquella nit no hi era. Va tancar la porta de l'habitació i va marxar. Un simple gest que va evitar que tot el que tenia es cremés. Ara la María admet que es va equivocar, que va dedicar massa temps a intentar apagar amb aigua un foc incontrolable. La recomanació dels bombers és una altra: tancar totes les portes i finestres –també les interiors–, baixar al carrer i trucar-los.
Segons el cap del servei de prevenció dels Bombers de la Generalitat, el subinspector Carles Noguera, quan un incendi en una casa ja no es pot controlar, els que hi viuen han de seguir tres pautes: "Prevenir, avisar i socórrer". És a dir, primer de tot, cal prevenir perquè el foc no vagi a més ni faci mal a ningú. Després, cal avisar els bombers. I, finalment, són els cossos d'emergències els que socorren. Per prevenir, és imprescindible tancar totes les portes i totes les finestres abans de marxar perquè les flames no avancin. I, després, baixar al carrer. Tot aquest procediment s'ha de frenar en sec si, a l'obrir la porta, l'escala està plena de fum. Potser l'instint empeny a marxar corrents, però no és el més recomanable.
"El principal risc per a la seguretat de les persones no és el foc, és el fum", avisa Noguera. S'ha d'evitar de totes totes, i si hi ha fum a l'escala cal tancar-se en una habitació del pis. "El millor que podem fer és confinar-nos. Pot provocar molts nervis, però és la millor opció", explica el cap de prevenció dels Bombers. Si es pot, és millor triar una habitació amb una finestra o un balcó per fer-se veure quan arribin els bombers. La finestra i el balcó, però, mai s'han d'obrir. I, sobretot, abans de confinar-se cal tancar totes les altres portes i finestres. Tancats en una estança, explica Noguera, no entrarà ni fum ni flames. "Una porta dona molta seguretat. Encara que sigui de fullola, protegeix prou per donar temps als bombers a arribar", afegeix. En tots els casos, cal assegurar-se de trucar als bombers com més ràpid millor.
Com evito un incendi?
La María encara no sap del tot on es va originar el seu incendi. Es repeteix mentalment que ella no va fer res malament. Diu que podria venir d'un lladre d'endolls, però no ho té clar. En temporada d'hivern, les sobrecàrregues elèctriques són una de les principals causes dels incendis domèstics. "No es poden posar moltes coses en un mateix endoll, i menys si és un radiador elèctric o una estufa", avisa Noguera. De fet, recomana que cada radiador vagi a un endoll diferent i que no s'encari mai cap a elements que poden cremar, com unes cortines o un sofà. També adverteix que qualsevol modificació d'una instal·lació elèctrica l'ha de fer un professional.
A l'hivern també hi ha molts focs de xemeneia, que principalment es produeixen per no netejar-les. El cap de prevenció dels Bombers explica que s'hi acumula sutge i que s'ha de treure. Si no, es pot incendiar fàcilment. La principal recomanació dels bombers és netejar la xemeneia un cop l'any. Ara bé, hi ha una "mesura estrella" de prevenció que, tal com explica Noguera, no s'utilitza en gaires cases: un detector de fum. Val 20 euros, es pot comprar a qualsevol ferreteria o botiga de bricolatge i "és fonamental si estem dormint". Simplement, va amb piles i quan detecta fum fa un xiulet. Ni avisa els bombers ni al servei d'emergència, simplement fa soroll perquè els residents es despertin i siguin conscients que hi ha fum.
Com apago un foc?
Hi ha incendis que es produeixen tot l'any. Els més freqüents són a la cuina: "Ens despistem i, de cop, l'oli d'una fregidora s'inflama", diu Noguera, que recomana "cuinar i només cuinar, sense distraccions". Quan es crema l'oli, de nou, s'ha de frenar l'instint: no s'hi pot tirar aigua: "Si comença a la fregidora, s'ha de cobrir amb una tapa metàl·lica o un drap humit". Si crema una paperera, en canvi, sí que s'hi pot tirar aigua, o fer servir un extintor, que també serveix per a altres superfícies. Noguera recomana comprar una manta ignífuga, que aguanta altes temperatures, per cobrir un foc petit en gairebé tots els contextos. El bomber, però, reitera que si les flames es descontrolen no es pot perdre temps intentant apagar-les: "Cada minut compta. Hem de marxar o confinar-nos".