Tecnologia
Societat09/01/2025

Què hi ha darrere de l'apropament de Meta a Trump?

Zuckerberg s'ha plegat als postulats del moviment Make America Great Again, però els canvis van començar fa temps

Kevin Roose / NYT
i Kevin Roose / NYT

Durant anys, Mark Zuckerberg va intentar mantenir les seves xarxes socials allunyades de la baralla de la política partidista. I per què no? Les aplicacions insígnia de Meta (Facebook, Instagram i WhatsApp) eren estats nacionals ruïnosos en si mateixos, amb milers de milions d'usuaris, una política interna fràgil, anunciants esquitxats, influenciadors perpètuament ofesos i un règim de normes desigual (conegut com a "moderació de contingut") que suposadament havia de mantenir la pau.

Tenint en compte els maldecaps associats a dirigir els seus quasigoverns, l'última cosa que Zuckerberg volia era enganxar-se massa als governs reals, aquells que podrien utilitzar la força de la llei per exigir-li que censurés certes veus, equilibrés la balança en temes políticament sensibles o que amenacessin amb posar els executius de Meta a la presó per incompliment de les seves responsabilitats.

Això era llavors. Ara, a la vigília d'un segon mandat de Trump, Zuckerberg està donant a la seva empresa un canvi d'imatge complet acostant-se al moviment MAGA (Make America Great Again).

Cargando
No hay anuncios

En el procés, també està revelant que Meta –una empresa que canvia de forma constantment i que s'ha llançat a totes les tendències tecnològiques de l'última dècada, des de la criptografia fins al metavers, passant per la IA generativa fins a la informàtica portàtil– té un buit fonamental en el seu nucli. Meta no està del tot segura de què és, ni d'on vindrà la seva següent fase de creixement. Però, mentrestant, adoptarà els valors que Zuckerberg cregui que necessita per sobreviure.

Trobades a Mar-a-Lago

Els canvis més recents van començar abans de les eleccions, quan Zuckerberg –les contribucions del qual als esforços d'integritat electoral el 2020 havien portat Trump a amenaçar-lo amb la presó perpètua– va qualificar la recuperació de Trump d'un intent d'assassinat de "prodigiosa". Però s'han accelerat les últimes setmanes, després que Trump i Zuckerberg es trobessin a Mar-a-Lago per acostar posicions.

Cargando
No hay anuncios

La setmana passada el cap de polítiques globals de Meta, Nick Clegg, exviceprimer ministre britànic que va ser escollit per la seva bona fe centrista, va ser substituït per Joel Kaplan, un agent republicà des de fa temps que ha actuat durant anys com a enllaç de Zuckerberg amb la dreta pro Trump.

Dilluns Meta va anunciar el nomenament de tres nous membres de la junta, inclosa Dana White, la directora general de l'Ultimate Fighting Championship i una amiga íntima i aliada política de Trump.

I dimarts Zuckerberg –lluint un rellotge de polsera de 900.000 dòlars i un aire d'entusiasme tens– va anunciar en un reel d'Instagram que Meta substituirà el seu programa de verificació de fets per la funció "notes de la comunitat" d'estil X. La companyia també està revisant les seves regles per permetre més crítiques a determinats grups, inclosos els immigrants i les persones transgènere, i permetre als usuaris veure més "contingut cívic" als seus canals, i traslladarà les seves operacions de revisió de contingut de Califòrnia a Texas per evitar, va dir, el biaix polític.

Cargando
No hay anuncios

La raó que Zuckerberg al·lega per aquests canvis –que Meta s'ha adonat que les seves antigues regles havien donat lloc a massa censura i que havia de tornar a les seves arrels com a plataforma per a la lliure expressió– és una ximpleria. En realitat, Zuckerberg ha canviat el seu punt de vista sobre la llibertat d’expressió moltes vegades, generalment en la direcció dels vents polítics dominants. I els detalls dels últims canvis (una llista general de demandes del discurs de la dreta), així com el mètode per anunciar-los (Kaplan va aparèixer al programa Fox & friends per anunciar-los), van deixar clar quin era el propòsit real.

La teoria més popular sobre els motius de Zuckerberg és que només està fent el que és políticament convenient: reunir-se amb l'administració entrant de Trump, com ho fan molts magnats de Silicon Valley, amb l'esperança d'aconseguir millors tractes per a ell i Meta mentre Trump estigui al càrrec.

Cargando
No hay anuncios

Una teoria diferent –que neix de les converses que he mantingut amb diversos amics i col·laboradors de Zuckerberg en els últims mesos– és que la política personal del multimilionari s'ha desplaçat bruscament cap a la dreta des del 2020 i que l’apropament a Trump pot derivar menys d'un oportunisme cínic que del veritable entusiasme.

Sigui quina sigui la causa, aquests canvis representen el reajustament polític més gran de Meta des del 2016, quan va respondre a la desinformació desenfrenada a Facebook i a les crítiques generalitzades sobre el seu paper en l'elecció de Trump renovant les seves regles i invertint milers de milions de dòlars en moderació de contingut.

La llista de persones afectades per la nova normativa de Meta pot ser llarga: immigrants, persones transgènere, víctimes d'assetjament en línia, els objectius de futures teories de conspiració a l'estil QAnon i usuaris de Facebook i Instagram que volen veure informació fiable quan inicien sessió.

Cargando
No hay anuncios

Però la víctima més inesperada pot ser el mateix Zuckerberg, que sempre s'ha esforçat per evitar ser pintat en un racó per la pressió política, i ara (almenys durant els quatre anys vinents, o fins que els vents tornin a canviar) serà jutjat per la seva voluntat de rendir-se a la dreta en temes de llibertat d’expressió.

Potser trobarà que els seus nous aliats a la dreta li exigeixen més censura, i són menys indulgents amb els seus errors que l'esquerra. (Alguns mitjans de comunicació de dretes ja estan demanant a Trump i als seus aliats que no confiïn en el canvi d'opinió de Zuckerberg.) I els beneficis que imagina gràcies a l’apropament a Trump poden no materialitzar-se tan plenament com espera. Hi ha un factor important: Musk, el màxim assessor tecnològic del president electe, no és un fan seu.

Copyright The New York Times