Energia

Hi haurà un nou traçat terrestre per al cable elèctric que entrarà per Alcúdia

La primera reunió entre Administració, Red Eléctrica i residents acaba amb el compromís de minimitzar l'impacte en els nuclis residencials

Reunió d'aquest dilluns entre les parts implicades en el segon cable elèctric
07/10/2024
3 min

PalmaEl Govern, Red Eléctrica i altres administracions implicades estudien una segona opció d'entrada del cable submarí provinent de la Península i que ha de reforçar la xarxa de subministrament energètic balear. Així ho han explicat tant el Govern com els portaveus de l'organització de veïns d'Alcúdia afectats per aquesta infraestructura, amb habitatges ubicats principalment a la zona de Bonaire. El projecte es troba en aquests moments en exposició pública, i aquest dilluns ha tengut lloc una reunió entre les parts implicades, que ha resultat satisfactòria per als representants veïnals. Segons Carlos Moncho, representant dels afectats, "el traçat actual no agrada a ningú a Alcúdia, i encara no hi ha una segona proposta, però ja s'està treballant en una segona opció. Hi ha molt bona predisposició", ha explicat en acabar la trobada.

Red Eléctrica ha confirmat a l'ARA Balears que efectivament hi ha intenció de cercar aquesta solució alternativa que reuneixi el major consens possible i que minimitzi l'impacte en els nuclis residencials. Ara bé, el que es considera en canvi inamovible és l'entrada per la zona de la Ferradura, a prop de la urbanització de Bonaire (Alcúdia). És en aquella àrea on els veïns estan més preocupats, ja que es van alarmar per un primer projecte de traçat terrestre, "que és el que s'ha duit a informació pública perquè el projecte havia d'avançar, però que serà sotmès a una revisió profunda per trobar una fórmula menys molesta per als residents", han dit fonts presents aquest dilluns a la reunió de la mesa de treball.

Quan aquest traçat terrestre quedi definit, s'incorporarà com a annex al projecte i "s'obrirà un nou període d'informació pública", ha explicat la Conselleria d'Empresa, Ocupació i Energia en un comunicat. De fet, el conseller Alejandro Sáenz de San Pedro ha presidit aquest dilluns la constitució de la mesa de treball integrada per representants del Govern, Delegació del Govern, Ministeri de Transició Energètica i Repte Demogràfic, Consell de Mallorca, Ajuntament d'Alcúdia, Red Eléctrica i la plataforma veïnal.

Serà el promotor de la instal·lació, Red Eléctrica, qui aportarà a la tramitació del projecte el nou traçat que haurà d'incorporar una actualització de l’estudi d’impacte ambiental. En aquesta primera sessió de la mesa de treball s’ha plantejat la possibilitat que gran part del nou traçat discorri per carreteres de titularitat pública del Consell de Mallorca, sempre avaluant els condicionants tècnics i mediambientals per definir el recorregut concret.

Un reforç molt important

Segons ha assegurat Red Eléctrica en diferents ocasions, el segon enllaç suposarà "un reforç importantíssim per a la qualitat del subministrament, l'avanç en els objectius de transició ecològica i una menor dependència dels combustibles fòssils en el sistema de generació elèctrica a l'Arxipèlag". Ara, en aquesta fase d'exposició pública, es poden presentar les diferents aportacions per part de col·lectius i particulars, que seran estudiades.

Del que ja no hi ha dubte és que el traçat terrestre serà diferent al que ara mateix figura al projecte, fruit del consens al que es vol arribar. La publicació del projecte amb el traçat original va provocar una intensa preocupació veinal, ja que, segons alguns residents "afectava fins a sis grups de cases". En tot cas, aquests veïns van insistir que no estaven en contra de la instal·lació, sinó del seu recorregut terrestre. Després de la trobada d'aquest dilluns, els ànims estan molt més calmats i ara mateix la voluntat de les parts és intentar trobar la manera que el cable superi el primer tram costaner amb la menor afectació possible a particulars.

stats