Societat29/01/2022

Hi haurà Sant Joan a Ciutadella? La resposta, a l’abril

La Conselleria de Salut del Govern i les directrius de Madrid marcaran la possibilitat de recuperar les festes després de dos anys de cancel·lacions

Ivan Martín
i Ivan Martín

CiutadellaUnes declaracions del Caixer Senyor de les festes de Sant Joan de Ciutadella, Borja Saura, en les quals donava per feta la celebració de la festa després de dos anys de cancel·lacions a causa de la covid-19, han provocat un autèntic terratrèmol a l’àmbit polític i social de la ciutat.

Just quan Menorca registrava el nombre màxim de contagis en un sol dia-19 de gener-, Saura publicà al seu perfil de Facebook unes paraules que deixaven entreveure que la celebració del Sant Joan el pròxim mes de juny serà una realitat: “Han passat dos anys i mig amb moments molt difícils, però la il·lusió sempre l’he mantinguda intacta igual que la junta i cavallers que m’acompanyaran en un somni que ara ja es farà realitat el 2022”.

Cargando
No hay anuncios

La publicació de Saura ha precipitat els esdeveniments i després de la reunió mantinguda aquesta setmana de la comissió per l’avaluació de l’ordenança de Sant Joan, la regidora de Festes, Gràcia Mercadal, confirmà que l’Ajuntament treballa en diferents escenaris; per una banda, en la confecció d’un programa de festes com el d’anys anteriors a la pandèmia; per l’altra, en un programa alternatiu en cas que la situació epidemiològica impossibilitàs dur a terme el Sant Joan. “La nostra obligació com a ajuntament és tenir-ho tot preparat. Personalment, no puc assegurar el Sant Joan perquè no tenim competències en sanitat, ni tampoc sabem en quina situació epidemiològica estarem”, reflexiona.

Són moltes les incerteses que envolten una possible celebració de les festes i la regidora n’és plenament conscient. Admet que s’han plantejat exigir el certificat covid i l’ús obligatori de la mascareta per a determinats actes, tot i que matisa: “Ara mateix el certificat no és obligatori en exteriors; per tant, entenc que no podrem exigir-lo sempre que no ho avalin els tribunals”. Altres opcions que hi ha damunt la taula és la supressió d’alguns actes en concret, tot i que aquests no han transcendit: “S’hauria de parlar amb la Junta de Caixers per saber fins a quin punt estan disposats a renunciar”.

Cargando
No hay anuncios

Una de les qüestions que també genera dubtes són els aforaments. En aquest sentit, Gràcia Mercadal recorda que és una mesura que ja s’està aplicant per moments de la festa com el Primer Toc o els Jocs des Pla, però el Sant Joan és molt més que aquests instants: “Són milers de persones i no veim com es pot limitar l’aforament d’altres espais com les Voltes o Santa Clara. És una festa continuada les 24 hores i és molt complicat”.

Cargando
No hay anuncios

Mercadal no vol fixar una data concreta per prendre una decisió, tot i que sí ha deixat clar que aquesta arribarà, probablement, a mitjan abril i fonamentada en criteris de salut: “Ni l’Ajuntament ni el Caixer Senyor tenen les competències en sanitat per decidir; per aquest motiu, en funció de la situació del moment sabrem les restriccions i les possibilitats que tenim per celebrar Sant Joan”. Aquí seran essencials el criteri de la Conselleria balear de Salut i les pautes que dictamini el Ministeri de Sanitat. 

El debat al carrer divideix la societat, des d’aquells que volen tornar a la normalitat de les festes fins aquells que consideren que viure un Sant Joan amb restriccions seria desvirtuar la festa. A l’àmbit econòmic seria una injecció rellevant per a molts negocis, com reconeix el president de l’associació d’Hostaleria i Restauració de Menorca, José Bosch: “No només representa una entrada de doblers considerable per a nosaltres, també ho és per als taxistes, els comerços o les agències de viatges. Sant Joan repercuteix a tot Menorca”.

Cargando
No hay anuncios

Promoure la igualtat

Diferents entitats han presentat un total de vuit al·legacions al reglament de la nova junta de Sant Joan, entre les quals destaca la de l’Institut Balear de la Dona (IBDona), que suggereixen recomanacions abans de la seva aprovació definitiva per ple.

Cargando
No hay anuncios

L’IBDona recorda a les administracions que són els estaments que han de vetllar per garantir la igualtat d’oportunitats entre homes i dones a les festes populars i les insta a corregir estereotips sexistes. D’altra banda, l’Institut manifesta que la tradició no és un argument sòlid per justificar la discriminació de les dones, i demanen una revisió del llenguatge en el reglament per tal que aquest sigui inclusiu.

La regidora de Festes assegura que el tema requereix un tractament curós i que els tres partits que formen l’equip de govern (PSM-Més per Menorca, PSOE i Gent per Ciutadella) hauran d’arribar a un acord: “L’informe de l’IBDona és un recull de recomanacions, en cap cas exigències”, i afegeix: “Hi ha temes com el llenguatge inclusiu que no seria un problema; en canvi, el paper de la dona a les festes exigeix un debat profund, però entenc que aquest organisme vulgui que es compleixi la normativa autonòmica”.

A més del llenguatge inclusiu, l’IBDona demana que es tinguin en compte les recomanacions per establir una composició paritària entre dones i homes a la Junta Municipal de Sant Joan i en la designació de càrrecs, i per últim promoure i garantir la igualtat d’oportunitats en la participació de les festes tradicionals i en la cultura popular. Es considera que no s’actua d’acord amb les polítiques d’igualtat quant a la figura dels caixers, representats només per homes, i insten la Junta de Sant Joan a promoure la participació de les dones, inclosa la cavalcada, com es fa a la resta de festes patronals dels pobles de Menorca.

L’ARA Balears s’ha posat en contacte amb l’IBDona i ha declinat fer declaracions. Es limiten a dir que s’han fet les al·legacions “amb perspectiva d’igualtat perquè així pertoca fer-ho per llei amb tota la normativa que s’aprova”, i admeten que “el reglament no és nostre i l’organització de les festes tampoc, així que no ens pronunciarem”.