Salut pública
Societat01/12/2022

Hi ha menys casos de VIH, però la meitat es diagnostiquen amb retard

Catalunya detecta 344 infeccions noves, un 20% menys que el 2020

BarcelonaQuaranta anys després de les primeres infeccions pel virus de la immunodeficiència humana (VIH), la ciència ha proporcionat antiretrovirals que fan indetectable i intransmissible el patogen i, per tant, que permeten cronificar la malaltia i que l'afectat faci vida completament normal. També s'han dissenyat fàrmacs que es prenen diàriament per prevenir el risc d'infecció, la profilaxi preexposició (PrEP), o que es poden administrar en les primeres 72 hores des de l'exposició al virus per evitar que es produeixi la infecció (en aquest cas, profilaxi postexposició). Totes aquestes estratègies de prevenció i tractament han fet caure en general la xifra de casos de VIH, i Catalunya no és una excepció: el 2021 es van detectar 344 diagnòstics, un 20% menys que en el mateix període del 2020, segons dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i SIDA de Catalunya (CEEISCAT).

Es calcula que a Catalunya hi ha 33.365 persones amb VIH, és a dir, uns 4 casos per cada 100.000 habitants. Fa només una dècada gairebé es triplicava aquesta taxa d'incidència, amb 11 casos per cada 100.000 habitants. "Estem contents perquè cada any anem abaixant la xifra", afirma el secretari general d'Addicions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual (ITS) i Hepatitis Víriques, Joan Colom. Amb tot, un 7% dels afectats desconeixen que estan infectats i el 49% dels casos encara es diagnostiquen amb retard, segons dades publicades aquest dijous pel departament de Salut amb motiu del Dia Mundial de la Sida.

Cargando
No hay anuncios

Clínicament, un diagnòstic de VIH es considera tardà quan la persona diagnosticada té un recompte de limfòcits (les cèl·lules que defensen el cos d'una infecció) en sang per sota de 350 cèl·lules/ml o si presenta una malaltia compatible o causada per l'evolució del VIH a la sida (tuberculosi, pneumònia per Pneumocystis jirovecii o toxoplasmosi, per exemple). "Hem millorat molt en el diagnòstic del VIH, però encara hi ha marge de maniobra", admet Colom.

Cargando
No hay anuncios

El cert, però, és que cada vegada és més fàcil accedir a una prova de VIH, fins i tot fora de la xarxa sanitària. Es tracta de tires reactives, com les de la glucosa, que permeten detectar la presència d'anticossos contra el VIH a la sang o en secrecions bucals en menys de 30 minuts (si bé el resultat acostuma a ser fiable si han passat almenys dues setmanes des del contacte). "A Catalunya hi ha una gran accessibilitat: només l'any passat es van fer 15.366 proves en 14 entitats comunitàries i ONGs, 786 a 125 farmàcies i prop de 400.000 proves en centres d'atenció primària i hospitals", afirma Colom. En aquest sentit, el metge admet que es detecten més casos als entorns comunitaris: "Un 1% de les proves que fan les associacions i les entitats donen positiu, davant del 0,5% de les fetes en la sanitat".

Colom atribueix la progressiva i continuada davallada de diagnòstics de VIH a l'expansió del tractament antiretroviral, que des del 2015 és universal i permet fer el virus indetectable i, per tant, intransmissible, i a l’augment de l'ús de la PrEP. Aquesta teràpia preventiva es dispensa a 21 equips sanitaris i comunitaris de Catalunya. "La PrEP és un element molt important: a Catalunya tenim unes 7.000 persones beneficiant-se d'aquest fàrmac, el 50% dels usuaris de tot Espanya", defensa el director general. El metge també destaca que Salut distribueix anualment i de franc prop de 2 milions de preservatius en entitats comunitàries, CAPs, programes formatius i preventius en escoles i centres de serveis socials.

Cargando
No hay anuncios

Els homes representen el 81% dels casos de VIH i la mitjana d’edat és de 37 anys. La principal via de transmissió ha sigut la sexual, un 72% dels nous diagnòstics s’han produït en homes que tenen sexe amb altres homes i un 14% van ser en homes i dones heterosexuals. Actualment, el 93% de les persones infectades pel VIH a Catalunya ho saben, el 90% d’aquestes estan en tractament i el 97% d’aquestes últimes tenen la càrrega viral indetectable, assegura Salut en un comunicat.

Les nenes tenen més probabilitats d'infectar-se durant la gestació

La teràpia antiretroviral impedeix la transmissió del VIH als nadons durant la gestació i ha propiciat que el 2020 no es registressin casos de transmissió vertical a Espanya, però no passa el mateix en altres punts del planeta sense accés als medicaments. Globalment, les infeccions en nens i nenes han baixat un 52 % en els últims deu anys, però 1,7 milions de criatures viuen amb VIH al món i hi ha zones, com l'Orient Mitjà o l'Àfrica del Nord, on només un 21% de les dones embarassades tenen accés al tractament antiretroviral. La probabilitat que una nena s'infecti durant la gestació és entre 1,5 i 2 vegades més alta que en el cas d'un nen. Així ho destaca un estudi amb participació de l'IrsiCaixa i que revela que hi ha diferències per sexe. El treball s'ha fet amb una cohort de 170 infants de Sud-àfrica i conclou que en el cas dels nens el reservori és menor i més fàcil d'eliminar, ja que els virus són més sensibles a l'interferó, una molècula del sistema immunitari que funciona com a alarma per desplegar tota una resposta immunitària contra el VIH.