La història de Justo, l'expolicia que es va enfilar a la Pedrera i que s'ha tirat als lleons

Les dificultats per les quals ha passat l'home que va començar a sortir als mitjans quan va cremar una estelada davant del monument a Rafael Casanova l'Onze de Setembre

Un dels lleons que ha atacat el Justo sobre el seu cos / RAMON SERRA
Marc Toro
07/12/2014
3 min

BarcelonaUn home vestit amb roba militar s'ha tirat aquest diumenge al matí al recinte dels lleons del Zoo de Barcelona. No hi ha caigut, s'hi ha tirat, com han confirmat diversos testimonis i un dels bombers que l'han pogut rescatar quan ja feia mitja hora que els lleons l'atacaven. Ara és a l'Hospital de la Vall d'Hebron ferit molt greu, però no es tem per la seva vida. Segons ha pogut saber l'ARA, l'individu, de 45 anys, es diu Justo i és el mateix que fa dues setmanes es va penjar de la façana de la Pedrera amb pancartes en què comparava l'avortament amb el nazisme, i que l'Onze de Setembre va cremar una estelada durant l'ofrena floral al monument de Rafael Casanova. En totes dues ocasions, també anava vestit amb roba militar.

Però qui és el Justo? Per què ha entrat voluntàriament a l'espai dels lleons? Per què va cremar una estelada o es va enfilar al famós edifici de Gaudí per protestar contra l'avortament? El periodista Raúl Montilla va entrevistar-lo el 30 de novembre per publicar un reportatge en un blog on es responen algunes d'aquestes preguntes.

Sense revelar el lloc de procedència de l'entrevistat –tot i que en el seu Facebook marca Gelida com un dels seus punts de referència–, l'article confirma que el Justo va ser guàrdia civil i policia local fins que al gener va demanar una excedència. Els motius? L'autor explica que la vida del Justo va canviar quan es va divorciar, va perdre la custòdia del seu fill i va morir la seva mare. "Surten a la conversa les paraules 'trastorn', 'bipolaritat', 'forta depressió', però mira d'esborrar-les ràpidament amb un somriure melancòlic", narra Montilla, i afegeix que, des de llavors, el Justo "viu del que caça al camp, on també sol dormir, al ras".

A l'article es fa referència a episodis amb l'estelada, i a una altra de les seves aparicions, a València, el 9 d'octubre, durant la celebració del Dia Nacional del País Valencià. En aquella ocasió anava vestit de soldat nazi i duia una pancarta amb la creu gammada i les paraules "avortament" i "genocidi", un missatge semblant al que apareixia a les pancartes que va penjar a la Pedrera.

El Justo, amb una pancarta contra l'avortament durant l'acte institucional del Dia Nacional del País Valencià / @LoXabvi

"Necessita ajuda"

"Sóc policia, sé com funciona això. Però després de cremar l'estelada vaig deixar que m'agafessin. Va haver-hi dos nois que em van dir fatxa i em vaig deixar detenir perquè, si no, aquells nois podrien haver saltat a buscar-me, i els Mossos eren allà", explica el mateix Justo sobre la seva polèmica actuació de la Diada, i afegeix: "Les banderes són només draps. Per això les cremo. No val la pena morir per un drap". El Justo explica al periodista que "qui li ordena els següents passos és Jesús", i que lluita contra diverses causes: l'avortament, la corrupció, el "fals profeta" dels musulmans... També justifica per què es vesteix de militar: "Perquè l'Església, per exemple, està plena de llops amb pell de xai. Jo sóc un xai de Déu però vesteixo de llop".

Montilla explica que el Justo "no pot accedir a una pensió per malaltia perquè la seva patologia, que ell no reconeix, es cura amb una medicació que no pren perquè creu que no serveix per a res". "Surt a la conversa un dels hospitals de salut mental amb els quals té relació, els professionals del qual li insisteixen, preocupats, com alguns dels seus veïns, que el visiti més sovint, que necessita ajuda". Però ell, afegeix, la rebutja.

Excompanys de feina del Justo van confirmar a l'autor de l'article que era "un gran professional, amb vocació de servei públic. Fins que va canviar". Ara té clar que no tornarà a ser policia, que seguirà "fent el que fa, denunciant el que creu que ha de denunciar".

stats