Els colors generen emocions i això ho saben molt bé els estudiosos del màrqueting i els experts en psicologia, concretament en la psicologia del color. Com explica Lara Ferreiro, psicòloga, "s’anomena psicologia cromàtica al camp de la psicologia que estudia com impacten els colors en les emocions i les conductes de les persones, entenent que el color té un significat". "S’utilitza molt en el món del màrqueting, ja que, a l’hora de comprar, per exemple, sabem que el color defineix molt la compra.
Els estudis mostren com, després de 90 segons, sabem de forma subconscient si comprarem o no un producte només pel color. I que el 85% dels compradors trien un determinat producte pel color que té", afegeix. Això vol dir que, encara que sigui de forma inconscient, associem un color a una emoció i això pot influenciar el nostre estat físic i mental.
La manera com els colors ens indueixen a experimentar determinades sensacions i a adoptar certes actituds té dos tipus de causes: les biològiques i les culturals. Com apunta Ferreiro, "el vermell augmenta el ritme cardíac i dispara l’adrenalina, i això fa que et sentis més preparat per experimentar. Els colors càlids, en algunes persones produeixen calidesa i en d’altres, enuig, mentre que els freds, com el verd o el blau, poden transmetre fredor, però també calma i tristesa". En tot cas queda clar que els colors contribueixen de forma contundent en la visió que tenim d’allò que ens envolta. "N’hi ha prou amb pocs segons d’observar un color perquè ens impacti", diu la psicòloga. I en això també hi influeix el nostre bagatge cultural, "com ens passa amb el color blanc, que aquí l’associem a la puresa i els casaments, per exemple, mentre que en alguns països és el color propi dels funerals i la mort. O la relació entre color i estat d’ànim evidents en dues jornades que celebrem anualment: el Blue Monday i el Yellow Day. Depenent dels valors de la nostra societat i de l’educació i la cultura que hem rebut, els colors significaran coses diferents.