Societat 10/09/2024

Històries de docents en el dia que s'estrenaren: "Una nina em va aixecar la camisa i volia mamar"

Vuit professors recorden com va ser el seu primer curs al capdavant d'una classe

3 min
Una aula d'un centre educatiu de les Balears.

PalmaEl curs escolar comença aquest dimecres, amb el retorn a les aules de 161.088 alumnes i 18.584 professors. Professors i estudiants es prenen la mesura els primers dies de classe, es reconeixen i s'adapten a les respectives maneres de funcionar. El procés no sempre és fàcil ni per als docents, ni per a infants i joves. L'ARA Balears ha contactat amb vuit professionals per veure què recorden dels seus primers dies com a docents.

  • Una nina que volia pit

"No ho oblidaré mai. Va ser un 9 de setembre", recorda Adelaida Marco Da Cruz, que actualment és professora a l'IES Sa Blanca Dona (Eivissa). El que sempre recordarà no està directament vinculat a la docència. La seva primera experiència va ser a un centre de Tarragona, al qual va arribar com a especialista d'Anglès a Infantil. "El primer dia una nina plorava i li vaig voler fer cas. Se'm va aferrar i em va començar a aixecar la camiseta, el guardapits i volia mamar". "Li vaig explicar que jo no era la seva mamà", recorda entre rialles.

  • Infant complicat

A totes les classes hi sol haver uns infants que no sempre es porten bé. Amb un d'ells es va trobar Borja Kruzelaegi, que actualment és professor al CEIPIESO Gabriel Vallseca (Palma). La seva primera feina va ser en un centre educatiu d'Euskadi. "Estava explicant a un grup de 4t d'ESO i un nin inquiet em va començar a tirar boles de paper", recorda. "Li vaig dir que el protagonisme el tenia jo i que si ell en volia, li donaria tres minuts abans d'acabar la classe", afegeix. La situació va millorar i Kruzelaegi va ser el tutor de referència d'aquest alumne. "Es va arribar a centrar, però estava ben perdut. Pensava que aniria malament, però va acabar bé", recorda.

  • Alumne o professor?

Hi ha persones que, tan just s'acaben de formar, troben feina. Això li va passar a Miquel Estarellas, professor al CIFP Júniper Serra (Palma). "Vaig acabar al juny com a alumne i vaig tornar al setembre com a professor". "Quan vaig entrar al despatx del director amb el nomenament a la mà, em va dir: 'S'equivoca de porta, la secretaria per fer la matrícula de l'alumnat és la porta d'abans'", recorda.

  • Tornar a casa

Ser professor al mateix centre que t'ha format és una experiència que pot ser molt bonica, i així la recorda Aina Palmer, que actualment és professora a l'IES Emili Darder (Palma). "Va ser al Ramon Llull, i record de manera molt interessant i emocionant el fet de tractar com a companys els que havien estat els meus professors", recorda. "Tots em tractaven de manera molt respectuosa, i no vull dir que com a alumne no ho fessin, però el canvi en el tracte va ser prou significatiu", assegura.

  • Feia Religió, però no creia

La seva primera feina va ser a un centre educatiu de Calvià, a mitja jornada. Al cap de pocs dies, el capellà li va demanar si volia impartir Religió a primer i segon de Primària. "Ell els trobava massa petits i deia que no tenia paciència", explica Magdalena Cardell, que actualment fa feina al CEIP Son Juny (Sant Joan). "Jo tot d'una li vaig dir que sí, i això que jo sempre he estat defensora de l'escola laica", diu. "Vaig pensar que així jo podria intervenir en l'assignatura i fer-la com volgués", assegura.

  • Ensurt ben reconduït

Magdalena Vázquez va començar la seva experiència laboral amb una mitja jornada a l'IES Politècnic. "A la primera classe jo estava molt verda. Va ser una sessió horrorosa i el grup se'm va descontrolar. No em feien cas", recorda. Quan va acabar la sessió, els companys li van demanar com havia anat. "Em varen dur a fer un cafè, per donar-me estratègies i recursos. En aquell moment vaig tenir clar que, acompanyada d'un bon equip, podia aconseguir-ho", exposa. Tres anys després es va presentar a oposicions i "gràcies a l'ajuda dels companys", agraeix, Vázquez, es va presentar amb una programació d'FP Bàsica i va treure la plaça.

  • L'aula que semblava un solar

"Record que vaig arribar a l'escola amb el curs començat, amb els mestres que ja tenien les aules muntades. Jo em vaig trobar amb una aula de primer de Primària amb tot el material ficat dins capses i vaig rentar la cara a l'espai. Els primers dies de curs vam fer dinàmiques per conèixer-nos amb els infants, però, sobretot, vam jugar a muntar l'aula dels nostres somnis descobrint puzles i jocs a mesura que obríem capses", exposa Poli Sansó, mestra al CEIP Sa Torre (Manacor).

  • Curs en altura

El setembre de 2020 va començar el primer curs des de l'esclat de la pandèmia de la Covid-19 i Cristina Nicolau, mestra al CEIP Ses Rotes Velles, va decidir donar una benvinguda diferent als alumnes de sisè de Primària. "Em vaig disfressar de pilot d'avió, la classe la vaig organitzar com un avió i vaig fer una gravació per simular com ens enlairàvem de sisè amb destinació a l'institut", explica.

stats