Salut

Les leucèmies i altres càncers de sang augmenten per l'envelliment de la població, però es millora el pronòstic

És el cinquè tumor més freqüent i els especialistes posen l'èmfasi en la detecció precoç per augmentar la supervivència

2 min
Exemple d'una leucèmia aguda del tipus T amb les cèl·lules cancerígenes tenyides de lila / Idibell

BarcelonaL'envelliment de la població fa créixer la incidència de malalties. Les persones cada cop viuen més anys i això augmenta el nombre de pacients que ha d'atendre el sistema sanitari. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el càncer és una de les patologies que es preveu que més s'incrementin en els pròxims anys, per aquest motiu i també per altres factors de risc, com el consum d'alcohol, el tabac i l'obesitat. Un dels tipus de càncer que més creixerà amb l'envelliment de la població és el de la sang, ja que "la majoria de casos es donen entre la gent gran", adverteix a l'ARA Anna Sureda, cap d'hematologia clínica de l'Institut Català d'Oncologia (ICO).

En un exercici de prospectiva, es preveu que l'any vinent es diagnosticaran 25.770 nous casos de càncer de sang a Espanya, per la qual cosa serà el cinquè tumor més freqüent, per darrere dels de mama, pulmó, pròstata i còlon, segons la Xarxa Espanyola de Registres de Càncer (Redecan) i la Societat Espanyola d'Hematologia i Hemoteràpia (SEHH). Així es desprèn d'un informe conjunt que han elaborat per preveure la incidència de la malaltia i de la supervivència dels malalts, que és "molt diferent" en funció del tipus de càncer a la sang que tenen, adverteix Sureda.

Per exemple, la supervivència de les persones amb limfoma de Hodgkin és del 83,9%; amb leucèmia limfàtica aguda, del 59,8%, i amb mieloma múltiple, del 48,1%. Sureda creu que la supervivència mitjana dels càncers de la sang ha millorat en els últims anys, però insisteix que és "difícil" interpretar les dades en conjunt perquè cada subtipus de la malaltia té les seves particularitats i, per tant, l'esperança de vida dels pacients també.

Pel que fa al càncer de sang en infants, l'any que ve s'espera diagnosticar uns 445 casos nous en nens i nenes de 0 a 14 anys, dels quals el 64% correspondrien a leucèmies i el 36% a limfomes. Ara bé, Rafael Marcos-Gragera, epidemiòleg de l’ICO i autor de l'estudi, recalca a l'ARA que la incidència en aquest grup de població es manté respecte a anys anteriors i no augmentarà. Marcos-Gragera detalla que la supervivència mitjana cinc anys després del diagnòstic en aquests pacients serà d'un 84,5%.

Detectar a temps

Els càncers a la sang són més prevalents entre els homes. De fet, segons les previsions de l'informe, el 2025 es diagnosticaran 14.258 casos en homes i 11.397 en dones. A més, la seva supervivència és més baixa. L'autor de l'estudi lamenta que es desconeguin les causes de la gran majoria de les malalties hematològiques i, per tant, sigui més difícil fer prevenció. De fet, no tenen un factor de risc associat, com el tabac i el càncer de pulmó, tot i que l'epidemiòleg sí que incideix en la importància de tenir hàbits de vida saludables per minimitzar la incidència.

En aquest sentit, Marcos-Gragera posa el focus en la detecció. Defensa que una detecció precoç vol dir un millor diagnòstic, ja que augmenta substancialment les possibilitats de supervivència dels malalts. "Com més aviat vas al metge i et detecta el càncer, abans pots començar el tractament", afegeix.

stats